|

Zvizdić: Zašto će ostavke podnijeti samo ministri iz SBB-a, a ne svi imenovani na neke funkcije

Zvizdić: Zašto će ostavke podnijeti samo ministri iz SBB-a, a ne svi imenovani na neke funkcije
139
S
SRNA
17.11.2017. u 18:55
97
komentara
139

dijeljenja
Zvizdić: Zašto će ostavke podnijeti samo ministri iz SBB-a, a ne svi imenovani na neke funkcije Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komentarišući najavu SBB-a o povlačenju iz vladajuće koalicije, odnosno ostavki na ministarska mjesta u Vladi FBiH i Vijeću ministara, Denis Zvizdić je rekao da mu nije jasno zašto samo sa dva nivoa.
"Zašto samo sa nivoa BiH i FBiH, a ne u tri kantona u kojima su isto u koaliciji sa SDA? Također ne znam ni zašto samo ministri, a ne i direktori, upravni odbori i drugi imenovani na različite funkcije", upitao je Zvizdić.

On je napomenuo da je sve u fazi deklarativne odluke, a ne i vjerodostojnog pristupa izlaska iz koalicije, kako bi se na neki način "zamaglila" suština.

Zvizdić je uvjeren da predsjednik FBiH Marinko Čavara neće prihvatiti ostavke, te da će se samo stvoriti utisak da neko želi napustiti koaliciju, a iskreno, ne želi to da učini.

"Ne postoji nijedan akt u BiH kojim je pokrenuto pitanje priznanja Kosova da bi na bazi njega Srbija mogla na ovakav način reagovati", kazao je Zvizdić.

"Postoje brojne zemlje kao što je BiH koje nisu priznale Kosovo. Ali su našle različite modele da olakšaju život građanima jedne i druge zemlje da se olakša vizni režim i to je ono na čemu BiH insistira - da olakšamo da naši privrednici mogu lakše dobiti vize i napraviti jače ekonomske veze", rekao je Zvizdić.

On je istakao da se zbog rigidnog viznog režima BiH s Kosovom, gubi najmanje 50 miliona KM na godišnjem nivou na mogućnosti izvoza.

Predsjedavajući Vijeća ministara naglasio je da bi svi na zapadnom Balkanu trebalo da rade na jačanju međusobne saradnje, poštovanju i uvažavanju teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, te projektima pomirenja jačanja povjerenja.
Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...