Rušiti barijere
27

Zvizdić: Žao mi je što nije došao Thaci, treba prestati mutiti bistru vodu na Balkanu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao kako mu je žao što u Sarajevo na konferenciju EBRD-a nije stigao kosovski premijer Hashim Thaci te da je znao ranije riješili bi se problemi. On je kazao da je potrebno mnogo više saradnje i povjerenja u cijelom regionu.

"Moj kabinet je veoma kasno jučer, kada su već počeli dolaziti gosti, informiran o tom problemu. Zaista mi je žao zbog toga. Da smo znali ranije to pitanje bi sigurno riješili. Mi smo kao Vijeće ministara oslobodili viza sve učesnike ovog samita. Ne znam do kraja sve razloge zbog čega Thaci nije došao. Bilo bi mi drago da smo imali i predstavnike Kosova", rekao je Zvizdić.

On smatra da odnosi i neriješena pitanja BiH i Kosova nisu ništa novo da zbog njih Thaci ne bi došao.

"Takse i dalje postoje, a mi i dalje tražimo njihovo ukidanje. Očekujemo da će sastanak u Parizu početkom jula dovesti do ukidanje carina što bi nam dalo vremena za viznu liberalizaciju između BiH i Kosova, prije svega za naše", kazao je.

Zvizdić je naglasio da ne govori o priznavanju nezavinosti Kosova.

"Znamo da je o tome potreban konsenzus. Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku, a konsenzusa nema. Važno je da omogućimo frekventnije posjete privrednika i građana BiH i Kosova", dodao je Zvizdić i istakao koliko je važna povezanost o čemu će govoriti tokom foruma EBRD-a.

Na pitanje zašto nije stigao i Aleksandar Vučić, Zvizdič je odgovorio da je bila prisutna premijerka Ana Brnabić.

"Nekada davno kada smo počeli pripremati bilo je predviđeno da se pozovu predsjednici, pa je promijenjeno na premijere. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je bio u posjeti SAD-u, ali je došao", kazao je Zvizdić.

Za kraj je poručio da sve države na Zapadnom Balkanu moraju relaksirati odnose, povećati stepen saradnje, povjerenja i značajnije pokrenuti procese pominja.

"Mi živimo zajedno , vijekovima smo usmjereni jedni prema drugima, neophodni smo jedni drugima i svi koji mute bistru vodu Balkana to trebaju prestati radi. Mi trebamo regionalnu saradnju", zaključip je Zvizdić.