BiH
61

INTERVJU / Zvizdić za Klix.ba: Ako je potrebno i mjerama represije se boriti protiv radikalizma i terorizma

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je u intervju za Klix.ba kako je ove godine u BiH povećan BDP za 2 posto, te kako se u narednoj godini očekuje rast i iznad 3 posto. On je rekao da je Vijeće ministara BiH u potpunosti opredjeljeno da ispoštuje rok Predsjedništva BiH i da u januaru naša država preda aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Da li ste Vi zadovoljni radom Vijeća ministara BiH i šta će biti prioriteti Vijeća u 2016. godini?

Zadovoljan sam radom Vijeća ministara jer smo, prema ocjeni relevantnih pojedinaca i organizacija, napravili značajne iskorake na putu evropskih integracija, ekonomskog rasta i jačanja vladavine prava. Dakle, poslije dugog perioda koji je bio obilježen zastojima, možemo kazati da imamo pozitivan rezultat, i na domaćem, i na međunarodnom planu.

Prioriteti rada Vijeća ministara se neće znatno promijeniti ni u 2016. godini. Zadržat ćemo fokus na realizaciji mjera i aktivnosti koje su vezane za ubrzaniji nastavak puta BiH ka EU i NATO-u, unapređenje poslovnog okruženja, rast životnog standarda građana BIH, povećani nivo sigurnosti i jačanju dobrosusjedske i regionalne saradnje.

Ako uspijemo održati pozitivno političko okruženje i spremnost za postizanje konstruktivnih dogovora, kao i dosadašnji tempo realizacije ključnih prioriteta, onda će 2016. biti obilježena nizom vrlo pozitivnih pomaka na evropskom, ekonomskom i društvenom planu, kao što su predaja aplikacije za članstvo u EU, aktivacija Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, finalizacija procesa vezanih za punopravno članstvo BiH u WTO-u, dalji ekonomski rast i najvažnije, otvaranje novih radnih mjesta.

Šta smatrate bitnim uspjehom ovog saziva Vijeća ministara BiH?

Vraćanje povjerenja u institucije Bosne i Hercegovine. Vrlo jasno smo pokazali da smo spremni preuzeti obaveze i realizirati ih u predviđenom obimu i definisanim rokovima. To je jasno konstatovano i u Izvještaju Evropske Komisije za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu, u zaključcima sa prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, kojim su predsjedavali visoka predstavnica EU Mogherini i komesar Hahn, u izvještaju i rezultatima predsjedavanja BiH Vijećem Evrope... Ovo su samo neki od događaja, procesa i izvještaja koji jasno pokazuju da su napori Vijeća ministara prepoznati kao kredibilni iskoraci u implementaciji ciljeva vezanih za dinamiziranje evropskih integracija.

Moram spomenuti i usvajanje ekonomske reformske agende koja je, kao zajednički dokument svih vlada u BiH, postala prepoznatljiv i usmjeravajući okvir reformskih aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH. Kao bitne rezultate koji predstavljaju rezultat ukupnih napora svih nivoa vlasti u BiH treba istaći i rast svih vitalnih ekonomskih parametara, pad stope nezaposlenosti i povećanje broja zaposlenih, povećanje izvoza, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, povećanje konkurentnosti naših kompanija i proizvoda itd. Isto tako, jačanje regionalne saradnje i aktivno učešće u brojnim ekonomskim projektima vezanim za transportno i energetsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana predstavlja još jedan bitan iskorak i važnu aktivnost VM.

Da li ste optimistični u vezi s najavama da bi BiH već u januaru 2016. godine mogla predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU?

Podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU je kauzalno povezano s realizacijom određenog broja preporuka, možemo kazati i zahtijeva, koji su definisani u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

Najvažniji od njih su kredibilna implementacija ekonomske reformske agende i prilagodba SSP-a u vezi s ulaskom Republike Hrvatske u EU. Kao bitan instrument kojim pokazujemo našu sposobnost da u kontaktima s evropskim institucijama govorimo "jednim glasom" u ime BiH, navedena je i uspostava funkcionalnog i efikasnog mehanizma koordinacije. Riječ je o vrlo složenim uvjetima čija realizacija zahtijeva potpunu usklađenost brojnih procesa i velikog broja različitih sudionika. Ipak, u ime Vijeće ministara BiH mogu kazati da smo potpuno opredijeljeni da ispoštujemo rok koji je odredilo Predsjedništvo BiH.

Nažalost, ovu godinu obilježile su ozbiljne sigurnosne prijetnje u kontekstu terorističkih napada. Na čelo obavještajno-sigurnosnih agencija postavljena su nove i koliko je javnosti poznato stručne osobe. Na koji način se naša država planira boriti protiv terorizma?

Povećanim stepenom koordinacije između svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini, prevencijom, edukacijom i podizanjem društvene svijesti o opasnostima i posljedicama koje sa sobom donose svi oblici ekstremizma, radikalizma i terorizma, i na kraju, ako i kada je to potrebno, i mjerama represije.

Naravno, u cilju zaštite ljudskih prava sve mjere u borbi protiv terorizma moraju biti usklađene sa domaćim i međunarodnim pravom. Sigurnost je jedan od najvažnijih preduvjeta našeg ukupnog razvoja i zbog toga će i dalje biti visoko na listi prioriteta u radu VM.

Ove godine povećan je BDP, isto kao i broj zaposlenih u BiH. Koliki rast BDP-a i broja zaposlenih očekujete u 2016. godini?

S obzirom na provođenje širokog spektra reformi koje su rezultirale mjerljivim ekonomskim oporavkom, u 2015. godini je zabilježen rast BDP-a do dva posto, dok se u 2016. godini očekuje rast BDP-a iznad tri posto.

U vezi s tržištem rada, u 2016. godini očekujem nastavak pozitivnih trendova koji su u 2015. godini doveli do otvaranja više hiljada radnih mjesta. Nastavit ćemo aktivnosti u cilju daljeg poboljšanja ukupnog poslovnog okruženja i povećanja obima investicija, trgovine i industrijske proizvodnje, što će sigurno dovesti do kreiranja novih radnih mjesta i smanjenja ukupne stope nezaposlenosti u BiH. Povećanje broja zaposlenih je bio i ostaje jedan od naših najvažnijih zadataka.