BiH
4

Zvizdić-Wigemark: Provedba reformske agende pozitivan korak za BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Provedba reformske agende u Bosni i Hercegovini ocijenjena je pozitivnim korakom tokom današnjeg sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnera Wigemarka gdje je napravljena realizacija ključnih ciljeva u napretku BiH ka euroatlantskim integracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH, ukoliko se nastavi dosadašnjim tempom, do naredne godine može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, kazao je Zvizdić dodajući kako očekuje da EU takvu aplikaciju i prihvati. 

Zvizdić je šefa Delegacije EU u BiH upoznao i sa najavama o referendumu koji je za 15. novembar ove godine raspisala Narodna skupština Republike Srpske o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika u tom bh. entitetu.

"Još jednom sam iskazao zabrinutost zbog najavljenog referenduma u RS-u smatrajući ga procesom koji može vrlo negativno utjecati na optimistične procedure koje imamo u ovome trenutku, te protivustavnim. Još jednom pozivam one koji odlučuju o tome da se ne ulazi u te procese posebno jer postoje već otvorene procedure koje u dinamici mogu dovesti do zakonskih rješenja što će značiti poboljšanje pravosudnog sistema u zemlji", istakao je Zvizdić.

Wigemark je referendum u RS-u nazvao "distrakcijom" ističući kako je potrebno fokus prebaciti na druge važnije stvari i probleme.

"Kada govorimo o referendumu, riječ je o distrakciji, on odvlači pažnju od ključnih pitanja koja su socio-ekonomska. Fokusirajmo se na reformsku agendu koja se također, bavi vladavinom prava. Nije način rješavanja problema u pravosudnom sistemu održavanje referenduma u jednom od entiteta", rekao je Wigemark.

On je podsjetio kako reformska agenda predstavlja jedinstvenu cjelinu mjera koje se ne mogu "rasparčavati".

"Reformska agenda je jedinstvena cjelina i set mjera koji se ne može rasparčavati kako ko želi. To nije švedski sto. Pitanja akciza i druga pitanja su ona koja zahtjevaju ozbiljan pristup. EU bilježi značajan napredak u dosta oblasti i mogu čestitati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na dosadašnjim rezultatima kao i njegovim entitetskim kolegama. Razgvoarali smo i o reformi državne službe koja je jednako tako državno pitanje i ukazuje na ozbiiljnost poličikih stranaka. Cilj nam je da se spriječi politiziranje problema", zaključio je šef delegacije EU u BiH.

On je čestitao fudbalskoj reprezentaciji BiH na pobjedi protiv Velsa dodajući kako je tim povodom stavio kravatu sa bojama BiH koje su ujedno i boje njegove zemlje.