Uspješni samiti
68

Zvizdić: Važno je da sarađuju države BiH i Srbija, a ne narodi iz različitih država

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je sumirao rezultate sa samita koji su u prethodnim sedmicama održani u Sofiji, Londonu i Briselu. On je kazao da su svi sastanci i razgovori bili uspješni i korisni za Bosnu i Hercegovinu.

"Svi samiti su bili uspješni sa stanovišta ekonomije, ali i u političkom smislu na našem putu ka evropskim integracijama, ka nastavku razvoja dobre regionalne saradnje i očuvanja mira i stabilnosti u BiH i Zapadnom Balkanu", rekao je Zvizdić.

Što se tiče Samita u Sofiji Zvizdić je kazao da su akteri iz BiH veoma zadovoljni ostvarenim rezultatima i dogovorenim sporazumima i daljnjim projektima koji su vezani za BiH u okviru Samita 16+1.

"To smo potvrdili s premijerom NR Kine gdje smo konstatovali pozitivne bilateralne odnose koji se nalaze u procesu stalnog razvoja, jačanju trgovinskih odnosa, ali i u oblasti obrazovanja i kulture. Potpisan je sporazum i u oblasti zdravlja te sporazum za naše poljoprivredne proizvođače. Kina će biti partner Mostarskog sajma vina i poljoprivrede. Dogovoreno je da će naredni satanak ministara transporta zemalja 16+1 biti održan u Sarajevu, što će biti odlična prilika da uspostavimo još bolje odnose i dogovorimo daljnju saradnju na projektima te ojačamo saradnju u regionu. Konvencija o inovacijama također će bit održana u Sarajevu najvjerovatnije u novembru. Tri vrste infrastrukture su neophodne za evropske integracije, a to su transportna, energetska i digitalna infrastruktura. To će omogućiti značajniji ekonomski razvoj, ali i integriranje zemalja Zapadnog Balkana i dalje na veće tržište EU", poručio je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kada je govorio o Samitu u Sofiji.

Samit u Londonu Denis Zvizdić je također ocijenio veoma uspješnim za BiH.

"Fokus Berlinskog procesa je bio na ekonomskoj i ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana. Ekonomija, vanjska politika i sigurnost su teme koje su dominirale. BiH je imala najbolje pripremljene projekte na području sigurnosti. Od devet projekata koji su bili namijenjeni za zemlje Zapadnog Balkana, mi smo dobili tri investiciona projekta vrijednosti 275 miliona eura. Riječ je o tri dionice na Koridoru 5C Tarčin - Konjic, Buna - Počitelj i treći projekt je tehnička pomoć na južnom dijelu Koridora 5C. Grant sredstva su 38 miliona eura koje je dobila BiH".

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Delegacija BiH je u Londonu potpisala i četiri deklaracije, podsjetio je Zvizdić, ali i dodao da su za BiH najvažnije investicije i projekti.

"Važne za nas su investicije. Pozdravili smo upostavu regionalne investicijske agende, odnosno jednog investicijskog fonda. Nama je važno da se snažnije povežemo unutar Zapadnog Balkana. Neki govore da je to početak stvaranja neke nove Jugoslavije, što nema veze sa stvarnošću. Mi govorimo o povezivanju zemalja Zapadnog Balkana kako bismo za 50 posto povećali ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene svih šest zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Zvizdić koji je govorio kako i dalje nisu uspostavljene direktne aviolinije između nekih glavnih gradova na Zapadnom Balkanu.

Zvizdić je kazao da je iznio tačne podatke u vezi sa sektorom sigurnosti te globalnim problemom terorizma, čime je demantovao netačne podatke o broju terorista iz BiH na stranim ratištima, odnosno njihovom povratku u BiH.

"Demantovao sam navode koji su na neodgovoran način govorili o pitanju terorizma i povratku osoba sa sirijskog ratišta, potkrijepljene zvaničnim podacima sigurnosnih agencija potvrđenim u EUROPOL-u. Nema govora o hiljadama onih koji se vraćaju s ratišta u BiH. S bilo kojim, a bilo je više od 160 terorističkih napada u Evropi, BiH nije bila povezana ni na jedan način", rekao je Zvizdić.

On je istakao da se u Londonu govorilo i o migrantskoj situaciji te dodao da BiH želi biti dio jedinstvenog evropskog rješenja.

Zvizdić je naglasio i da se govorilo o dobrosusjedskoj saradnji i da je konstatovano da se mora prekinuti huškačka i radikalna retorika i korištenje provokativnih simbola i poruka.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Istakao sam potrebu da sarađuju države, a ne narodi iz različitih država. To je moj stav koji je različit od stava koji propagira naprimjer gospodin Vučić. Važnije je da sarađuju država BiH i država Srbija, nego što se u prvi plan stavlja saradnja Srba i Bošnjaka ili bilo kojih drugih naroda koji žive u različitim državama. Bilo koji narod u BiH nema dvije svoje države. Bosanski Srbi imaju svoju državu koja se zove BiH, a Srbi u Srbiji imaju državu koja se zove Srbija. Ista stvar je s Bošnjacima i Hrvatima".

Govoreći o Samitu u Briselu Zvizdić je kazao da je konstatovano kako je BiH u posljednje tri godine napravila značajne korake na putu evropskih integracija, imajući u vidu situaciju koju je zateklo ovo Vijeće ministara BiH.

"Pozivam da pripreme odgovora na dodatna pitanja pokušamo odvojiti od trenutne predizborne kampanje, političkih prepucavanja i skretanja pažnje s najvažnijih ekonomskih i životnih tema na ponovne teme izazivanja određenih tenzija, strahova i nekih vrsta ucjena koje možemo pročitati na društvenim mrežama koje ne priliče nikome ko ima civilizacijski habitus i ko cijeni normalne i ljudske vrijednosti", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je izrazio očekivanje da se kandidatski status BiH u EU preklopi s mandatom zvaničnika u evorpskim institucijama naredne godine, a da aktivaciju MAP-a očekuje do kraja ove godine.