|

Zvizdić uoči susreta s Merkel: Njemačka je iskreni, pravi i konkretan prijatelj BiH

Zvizdić uoči susreta s Merkel: Njemačka je iskreni, pravi i konkretan prijatelj BiH
23
Piše: E. A.
10.8.2018. u 08:02
70
komentara
23

dijeljenja
Zvizdić uoči susreta s Merkel: Njemačka je iskreni, pravi i konkretan prijatelj BiH Foto: H. M./Klix.ba
Unapređenje bilateralnih odnosa, evropski put BiH, razvoj zapadnog Balkana i aktuelna međunarodna pitanja teme su o kojima će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naredne sedmice razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Uoči najavljene zvanične posjete SR Njemačkoj u ponedjeljak 13. augusta, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić izjavio je da će teme razgovora s Merkel biti dominantno vezane za najvažnije vanjskopolitičke prioritete BiH.

"To su evropske integracije, daljnji put ka NATO integracijama, jer ta dva procesa donose neophodan nivo mira, sigurnosti, političke stabilnosti i naravno ekonomskog prosperiteta koji je neophodan za daljnji razvoj BiH, ali ono što je važno da razgovaramo o budućim aktivnostima BiH koje nas vode ka evropskim integracijama, ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava. Da se na jedan dostojanstven način zahvalimo uvaženoj kancelarki na njenom personalnom i naravno institucionalnom angažmanu, jer ne treba zaboraviti da bez Njemačko- britanske inicijative ustvari ne bi bilo ubrzanog evropskog puta BiH, a bez berlinske inicijative BiH ne bi dobila već sada više od 600 miliona eura za izgradnju infrastrukture, plus 120 miliona eura granta. Dakle, Njemačka je iskreni, pravi, konkretan prijatelj BiH, a kancelarka Angela Merkel je evropski lider koji je uspio očuvati najvažnije evropske vrijednosti i ostaviti otvorena vrata EU za integracije Zapadnog Balkana. To je ono što trebamo cijeniti, trebaju znati svi građani BiH, to su poruke koje ću ja prenijeti gospiđi Merkel", izjavio je Zvizdić.Ranije je iz Vijeća ministara BiH najavljeno da će predsjedavajući Zvizdić biti dočekan uz vojne počasti ispred ureda Savezne vlade u Berlinu.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...