Zvizdić u Ohridu poručio da se prvo mora riješiti problem granica sa susjedima

Zvizdić u Ohridu poručio da se prvo mora riješiti problem granica sa susjedima
98
I. P.
10.11.2019. u 14:37
97
komentara
98

dijeljenja
Zvizdić u Ohridu poručio da se prvo mora riješiti problem granica sa susjedima
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je danas u Ohridu na sastanku lidera zapadnog Balkana gdje se razgovaralo o unapređenju regionalne saradnje i najnovijoj inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.
Zvizdić je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost naše države članstvu u EU, kao i nastavku procesa NATO integracija, što je obaveza prema važećim strateškim i zakonskim dokumentima Bosne i Hercegovine. Istaknuo je značaj ovih procesa za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta BiH i regije, i jasno istaknuo da BiH nije spremna učestvovati u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu koji bi mogao imati negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina podržava regionalne inicijative koje doprinose miru, stabilnosti, unapređenju političkog dijaloga i jačanju regionalne saradnje, te ekonomskom prosperitetu regije.

S tim u vezi, naglasio je opredijeljenost BiH daljnjoj i potpunoj implementaciji postojećih sporazuma, poput CEFTA, MAP REA, Berlinskog procesa, kao i jačanju regionalne saradnje u okviru Zapadnobalkanske šestorke (WB6).Podcrtao je važnost godišnjih samita o zapadnom Balkanu kao ključnih pokretača napretka u evropskim integracijskim procesima i čestitao Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji na preuzimanju predsjedavanja Berlinskim procesom. Ukazao je na činjenicu da je saradnja u okviru Berlinskog procesa značajno ojačala saradnju u regionu, u smislu realizacije konkretnih infrastrukturnih regionalnih projekata koji imaju veliki benefit za građane i ekonomiju, posebno kroz Agendu povezivanja i Digitalnu agendu.

Zvizdić je istaknuo očekivanja da će se pozitivni primjeri rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, navodeći kao pozitivan primjer potpisivanje Ugovora o granici izmedju BiH i Crne Gore, nastaviti i da će uslijediti konkretni koraci ka zaključivanju ugovora o granici između BiH i preostalih dviju susjednih zemalja.

“Rješavanje pitanja granice Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama će kreirati potrebne osnove i za unapređenja svih oblika prekogranične saradnje, te će unaprijediti naše zajedničke napore koji se nameću u kontekstu današnjih izazova s kojima se susrećemo”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.On je rekao da bi se kreiranjem otvorenih granica za legalan protok ljudi, roba, usluga i kapitala jačala ekonomska integracija, te ubrzao ekonomski rast, ali je i skrenuo pažnju da je neophodno prethodno osigurati da su granice utvrđene, jake i zaštićene s ciljem sprječavanja svih oblika prekograničnog kriminala.

Dodao je da je bitan i sigurnosni aspekt koliko i ekonomski, te da je veoma teško govoriti o malom Schengenu koga smatra preambicioznim nazivom koji ne odgovara ovakvoj inicijativi. Istaknuo je neophodnost intenziviranja bilateralne i regionalne saradnje u oblasti sigurnosti, posebno bolje saradnje u pogledu kontrole prelaska granica, što je na koncu obaveza svih zemalja i u okviru procesa EU integracija.

“Naša zemlja je u prethodnim godinama pokazala da zaista jeste pouzdan partner i konstruktivno je davala doprinos unapređenju svih oblika međusobne saradnje i sigurno ćemo ostati jednako posvećeni jačanju političkog dijaloga, dobrosusjedstva, mira i stabilnosti u regiji. Bosna i Hercegovina će učestvovati u procesima regionalne saradnje isključivo na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti, kao i jednake koristi za sve, uz očuvanje procesa integracije u EU, kao primarnog cilja sa kojim svaka regionalna inicijativa mora biti kompatibilna”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...