Službena posjeta
31

Zvizdić u Maroku dočekan uz najviše počasti

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić stigao je u zvaničnu posjetu Kraljevini Maroko gdje ga je uz najviše počasti dočekao predsjednik Vlade Saadeddine El Otmani.

Tokom sastanka se predsjedavajući Zvizdić zahvalio na političkoj i humanitarnoj pomoći koju je Kraljevina Maroko pružila u proteklom periodu narodu Bosne i Hercegovine. Upoznao je predsjednika Vlade o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i napretku na evropskom putu.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Vlade El Otmani su se saglasili da je saradnja BiH i Kraljevine Maroko na visokom nivou, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da u narednom periodu akcent treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za intenzivnijom saradnjom, posebno u oblastima namjenske, metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, kao i turizma, kulture i obrazovanja. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je u posljednje tri godine sektor turizma ostvario veliki rast i pozvao je građane Maroka da posjete BiH. Rekao je da je neophodno nastaviti aktivnosti na viznoj liberalizaciji. Istaknuo je značaj ratificiranja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji. Razgovarali su i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti zračnog saobraćaja i složili su se da bi otvaranje direktne aviolinije između BiH i Maroka znatno unaprijedilo mogućnosti za razmjenu i turista i robe. Rekao je da BiH ima veliki izvozni potencijal i naglasio da su u sastavu delegacije i bosanskohercegovački privrednici koji će prezentirati svoje potencijale na poslovnom forumu koji će biti održan sutra u Kazablanki.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao predsjednika Vlade o euroatlantskim aspiracijama i rekao da ti procesi Bosnu i Hercegovinu vode ka ekonomskom napretku i članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik El Otmani se zahvalio na posjeti i rekao da Maroko želi saradnju sa BiH u svim oblastima i naglasio posebnu pažnju prema podršci i razmjeni investicija između dviju zemalja. Posebno je istaknuo saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja, sporta i kulture.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH otvorena za saradnju u svim oblastima i istaknuo značaj otvaranja ambasade Kraljevine Maroko u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao predsjednika Vlade Kraljevine Maroko da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Prije sastanka s predsjednikom Vlade, predsjedavajući Zvizdić je posjetio Mauzolej NJ.V. Muhameda V i mezar Nj.V. Hasana II i upisao se u Zlatnu knjigu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Rabatu s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Habibom El-Malkijem i predsjednikom Doma vijećnika Abdelhakimom Benchemasom o bilateralnim odnosima BiH i Kraljevine Maroko.

Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, što rezultira i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina želi jačati i unapređivati saradnju s Kraljevinom Maroko u svim oblastima. Naglasio je da je neophodno jačati ekonomske veze i dodao da će na sutrašnjem poslovnom forumu bosanskohercegovački privrednici prezentirati konkretne projekte potencijalnim investitorima.

El Malki i Benchemas su rekli da parlamentarne delegacije BiH i Kraljevine Maroko imaju dobru saradnju, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Habiba El-Malkija i predsjednika Doma vijećnika Abdelhakima Benchemasa o pozitivnim iskoracima BiH na putu ka EU i izrazio očekivanja da će ubrzo uslijediti aktivacija MAP-a i članstvo u NATO-u.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju investicija.

Za sutra je planiran nastavak zvanične posjete i obraćanje predsjedavajućeg Zvizdića i predsjednika Vlade Kraljevine Maroko na poslovnom forumu koji će biti održan u Kazablanki.