O sastanku u Berlinu
1.4k

Zvizdić: Susjedi moraju shvatiti da se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu

Piše: Er. M.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić obratio se javnosti nakon sastanka čelnika Evropske unije i Zapadnog Balkana koji je završen kasno sinoć. Susjedima je poručio da napokon shvate kako se vanjska politika BiH vodi u bh. državnim institucijama.

U Berlinu je sinoć održan sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, a koji je sazvan na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Zvizdić je rekao da je sastanku prisustvovao na poziv Merkel i Macrona te da je taj sastanak trajao oko pet sati. On je kazao da su predstavnici EU imali priliku iznijeti svoje stavove, ali i čuti stavove lidera Zapadnog Balkana.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Kako kaže, u Berlinu je iznio činjenice i istine o BiH te da je jako dobro što na ovakvim konferencijama ne prisustvuju osobe koje spinuje priču već da na njima prisustvuje veliki broj funkcionera. On je rekao da je kazao kako se na prostoru Zapadnog Balkana vodi proces EU integracija, ali i da se vode nekakvi negativni trendovi koji ugrožavaju proces pomirenja.

Šef bh. državne vlade iznio je jasan stav da je, uzimajući u obzir prošlost BiH, protiv crtanja granica i razmjene teritorije na etničkom principu, a o čemu se posebno pričalo posljednjih mjeseci. Istakao je da je zaključak sastanka upravo da je ta ideja trajno otklonjena i da ona nije u opticaju.

"Iznio sam jasan stav, odnosno citirao Merkel, da je integritet zemalja Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv", rekao je Zvizdić dodajući da su međunarodno priznate granice BiH nepovredive.

On je kazao da je tokom razgovora o dijalogu Beograda i Prištine iznio jasne stavove, a to su da BiH nije priznala Kosovo jer nema koncenzusa u Predsjedništvu BiH koje vodi vanjsku politiki. Posebno je istakao da će o vanjskoj politici odlučivati državne institucije BiH, a ne neki vanjski faktori.

Kako kaže, rekao je da je BiH najteže na takvim konferencijama jer se naša zemlja nalazi u specifičnoj situaciji jer samo u BiH nalaze se političari koji pokušavaju povezati status Kosova i bh. entiteta RS pri tome prijeteći da će ako Priština dobije mjesto u UN-u doći do referenduma o odcjepljenju RS-a.

Spomenuo je i crtanje granica na teritoriji BiH i Crne Gore na način da se teritorij ove dvije zemlje priključuje Srbiji. Dodao je da je iznenađen nastupom kolega iz Srbije jer je on ovlašten da štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a ne Srbije ili bilo koje druge zemlje.

Zvizdić je rekao da je Srbija imala svoje političke predstavnike u Berlinu. On je pozvao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ratificiraju i potpišu ugovori o granici kako je to BiH učinila s Crnom Gorom.

"Ako smo prave komšije onda ćemo ovo uraditi. Ako se to ne uradi, a ne vidim neku posebnu volju, onda pomislimo da postoje neke skrivene agende kada govorimo o teritorijalnom integritetu BiH", kazao je Zvizdić.

U Berlinu je zatražio da se ukinu takse koje je uvela Priština otkrivajući da je bila ideja da se uvede moratorij na takse u određenom periodu, a da se u tom vremenu uvedu neke vizne olakšice. Kako kaže, o tome nije bilo konkretnih zaključaka.

Evropskim liderima je rekao i da vlast u BiH nije formirana, ali i da je uzrok toga nepoštivanje baznog demokratskog načela, odnosno vladavine prava kada je riječ o NATO integracijama BiH.

"Niko nam nije rekao da formiramo vlast i zanemarimo MAP, ANP i poštivanje zakone", kazao je Zvidzić.

Zvidzić je rekao da su predstavnici Crne Gore i Makedonije također zauzeli stav kako nema nikakve šanse za crtanjem etničkih granica. On je kazao da narodi u BiH žive izmiješano sada i da će tako nastaviti živjeti i u budućnosti.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Teze koje sam iznio, kao što vidite ne poklapaju se s informacijama koje ste dobili. Da li se nekome one sviđaju ili ne, to je već njegova stvar. Ja zastupam državu BiH i sve što sam rekao zasnovana je na zakonima i činjenicama. Moj zadatak je da štitim suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Zvizdić.

On je rekao da su o zaključcima simultano govorila Merkel i Macron poručujući Vučiću da javno kaže kako su važniji zaključci saradnika zemalja Zapadnog Balkana nego zaključci o kojima su govorili lideri Njemačke i Francuske.

Zvizdić je rekao da je fokus sastanka u Berlinu bio na odnosima Beograda i Prištine te da uopće nisu bile nikakve tenzije između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ponovio je kako susjedi moraju shvatiti da se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu i da BiH neće ići po mišljenje niti u jednu drugu zemlju.

"Zatražio sam kandidatski status kao rezultat našeg napornog rada. Svi su se složili s tim da je BiH napravila ozbiljan progres", rekao je Zvizdić.