{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put u EU će biti brži

F
22.2.2018. u 21:41
113
101
Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put u EU će biti brži
113
Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put u EU će biti brži
Foto: Klix.ba
Što se tiče Vijeća ministara BiH, visoke dužnosnike Evropske unije naredne sedmice dočekujemo sa vrlo pozitivnim informacijama i rezultatima jer smo u međuvremenu završili sve naše obaveze iz evropske agende BiH, izjavio je večeras predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
U BiH tada bi trebali doći visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, komesar EU za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zvizdić je gostujući u Dnevniku D Federalne TV kazao da se radi o velikim prijateljima BiH i zapadnog Balkana, dodajući da ih dočekujemo na jedan kredibilan, ozbiljan i odgovoran način.

"Oni dolaze s pozitivnim porukama, a prva i najvažnija je da su vrata EU otvorena i za BiH, ali i za region zapadnoga Balkana što je izuzetno važno jer članstvo i proces pristupanje EU donose za naš region dvije važne stvari - mir stabilnost i u konačnici ekonomski prosperitet. Njihova poruka će biti da se na neki način izbjegava radikalna retorika, da se pokušamo dogovoriti unutar BiH, da prihvatimo evropske normative i standarde, da prihvatimo evropske vrijednosti i da, što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put ka članstvu u EU će biti brži", izjavio je Zvizdić.

Zvizdić je napomenuo da u principu ne postoje datumi koji su precizirani za bilo koju zemlju zapadnog Balkana, te da su u skladu s trenutnom dinamikom evropskih integracija, Srbija i Crna Gora nekoliko koraka ispred drugih zemalja zapadnog Balkana. Međutim, najvažnija poruka Startegije o proširenju koju je nedavno objavila EU, naglasio je Zvizdić, jeste da svaka zemlja u skladu sa svojom dinamikom može da bude brža od ostalih zemalja.

"Dakle, može BiH u tom procesu da pređe zemlje koje su u ovom trenutku ispred nje i to je ustvari naša najveća šansa. Ukoliko budemo radili brzo, to znači da možemo preuzeti i lidersku poziciju", dodao je Zvizdić.

Naveo je da je vrlo vjerovatno da će Evropska komisija nakon predaje Upitnika zatraži dodatna pojašnjenja zbog toga što je to dosad bila praksa i za svaku od zemalja u našoj regiji kojima je EU poslala dodatna pitanja ili zatražila pojašnjenja.

"Ono što je bitno jeste da imamo veoma dobro uhodan i u praksi utemeljen Mehanizam koordinacije koji će nam pomoći da i na dodatna pitanja odgovorimo brzo i efikasno", dodao je Zvizdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: