BiH
3

Zvizdić se sastao sa Lajčakom: Vidljiv napredak BiH na putu ka EU

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom. Razgovarali su o bilateralnim odnosima dvije države i o procesu evropskih integracija.

Saglasili su se da između BiH i Slovačke Republike nema otvorenih pitanja i da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje.

Ministar Lajčak je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na vidljivom napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji i na konstruktivnom i produktivnom radu Vijeća ministara BiH. On je ponudio pomoć svoje države u ispunjavanju uvjeta koje će BiH dobiti od Evropske unije i rekao da će Slovačka nastaviti da podržava BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao je da put prema integraciji u Evropsku uniju vodi preko reformi i da je BiH spremna za takve zadatke. Upoznao ga je s napretkom koji se ostvaruje u okviru procesa evropskih integracija i istaknuo da je rad ovog saziva Vijeća ministara BiH obilježila pozitivna politička volja i spremnost da se dogovaranjem rješavaju problemi. Istaknuo je regionalnu saradnju kao jedan od ključnih prioriteta rada Vijeća ministara BiH i rekao da su dobrosusjedski odnosi s drugim zemljama u regionu Zapadnog Balkana važan faktor razvoja odnosa i saradnje između Evropske unije i BiH.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na pomoći koju je Slovačka Republika obećala i isporučila Bosni i Hercegovini nakon prošlogodišnjih poplava i na dječijem igralištu koje je jučer ministar Lajčak, u ime svoje države, svečano predao djeci Srebrenice.