Sastanak u Sarajevu
0

Zvizdić se sastao s delegacijom gradske uprave Tianjina: Unaprijediti saradnju BiH i Kine

Klix.ba
(Foto: H.M./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu delegaciju gradske uprave Tianjina predvođenu zamjenikom gradonačelnika Zhaom Haishanom.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da saradnja Bosne i Hercegovine i NR Kine bilježi snažan rast kroz projekat "Jedan pojas – jedan put" i da se u tim okvirima već reliziraju značajni projekti.

Dodao je da ga raduje činjenica da se ta saradnja počinje realizirati i na nižim nivoima, lokalnim upravama, što će zasigurno doprinijeti napretku u mnogim oblastima poput, kulture, obrazovanja, turizma, te doprinijeti kreiranju novih investicijskih mogućnosti i unapređenju infrastrukture. Istaknuo je da gradovi u Bosni i Hercegovini mogu puno naučiti o lokalnom razvoju od Tianjina, naročito u oblastima turizma i slobodnih trgovinskih zona.

Zamjenik gradonačelnika Haishan je prezentirao predsjedavajućem Zvizdiću bogatu historiju i razvojna iskustva grada Tianjina, koji je kulturni i ekonomski centar sjevera Kine i jedna od najvećih svjetska luka. Rekao je da činjenica da su gradovi Sarajevo i Tianjin gradovi pobratimi od 1981. godine predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje u svim oblastima. Istaknuo je interes za razvojem saradnje u oblastima kulture, sporta i obrazovanja što otvara prostor za saradnju u oblasti turizma.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio interes bosanskohercegovačke strane za jačanje saradnje u oblastima obrazovanja i kulture kroz saradnju univerziteta, te unapređenju saradnje u oblasti turizma. Istaknuo je da je BiH posebno zainteresirana za prijenos znanja i novih tehnologija, kao i za obrazovne projekte i projekte iz oblasti kulture koji bi uključili više bosanskohercegovačkih gradova.

Zamjenik gradonačelnika Haishan je predsjedavajućem Zvizdiću uručio poklon platno koje su izradila djeca Tianjina uz poziv da posjeti njihov grad.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.