Susret u Sarajevu
5

Zvizdić s ambasadorima: Nema otvorenih pitanja između BiH, Italije i Bugarske

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao je novoimenovane ambasadore Republike Italije u BiH Nicolu Minasija i ambasadoricu Republike Bugarske u BiH Avgustinu Tzvetkovu Karabashevu o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH, te je potvrđeno da između BiH, Italije i Bugarske ne postoje otvorena pitanja i da ima prostora za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima.

U odvojenim nastupnim posjetama ambasadori su rekli da Italija i Bugarska snažno podržavaju put BiH ka Evropskoj uniji. Izrazili su spremnost da se dobri odnosi iskoriste i za konkretne ekonomske projekte, kako bi u budućnosti trgovinska razmjena između država bila na znatno višem nivou.

"BiH i Italija imaju razvijenu ekonomsku saradnju. Italija je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Po ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, Italija se nalazila na drugom mjestu", rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom susreta sa ambasadorom Minasijem.

Na sastanku sa ambasadoricom Bugarske Zvizdić je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje BiH i Bugarske. Obostrano je iskazana želja za unapređenjem ukupnih bilateralnih odnosa kontinuiranim radom na proširenju saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja te na podsticanju neposrednih kontakata građana dvije države.

Zvizdić je istaknuo da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi i dobijanje statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.