Intervju
417

Zvizdić: Protivnik sam izbora osoba na funkcije samo na bazi simpatija ili prijateljskih veza

Razgovarao: Ervin Mušinović
Denis Zvizdić (Foto: H. M./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: H. M./Klix.ba)
Šef bosanskohercegovačke zakonodavne vlasti i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić rekao je u razgovoru za Klix.ba kako je protivnik izbora osoba na bilo koju funkciju samo na bazi personalnih simpatija ili prijateljskih veza.

Sa bivšim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem smo otvoreno razgovarali o procesima u Bosni i Hercegovini, ali i stanju u Stranci demokratske akcije (SDA).

Nakon više od godinu dana blokade Parlamentarna skupština BiH započela je s radom. Da li je moguće uopće nadoknaditi izgubljeno vrijeme i koliko je nezasijedanja državne zakonodavne vlasti poljuljalo povjerenje bh. građana u institucije sistema?

Izgubljeno vrijeme se generalno ne može nadoknaditi, ali se štete zbog antiustavne blokade rada Parlamentarne skupštine BiH mogu ublažiti, i mi to u Zastupničkom domu već radimo. Na zadnjih par sjednica smo usvojili određeni broj bitnih zakona, kao i većinu finansijskih sporazuma, čime je omogućena realizacija velikog broja projekata iz oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture, zaštite okoliša, unapređenja izvoza, daljeg napretka u integrativnim procesima i razvoju regionalne i međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i turizma.

Dakle, ubrzanijom dinamikom rada nastojimo sustići rokove i vjerovatno ćemo u tome i uspjeti, ali nažalost, proces vraćanja povjerenja građana u institucije sistema će, zbog stalno prisutne radikalne retorike, i već akutnog nedostatka pozitivne političke volje za rješavanjem aktuelnih problema i izazova, trajati duže.

Novi saziv Vijeća ministara BiH do kraja februara nije uputio nijedan zakon ili izmjene i dopune zakona u parlamentarnu proceduru. Vi ste se donedavno nalazili na poziciji državnog premijera. Kako biste ocijenili dosadašnji rad Vijeća ministara BiH?

Novom sazivu Vijeća ministara, posebno u prvih sto dana njihovog rada, treba dati punu institucionalnu i personalnu podršku, i omogućiti potpunu parlamentarnu prohodnost svih zakona, strategija, sporazuma i drugih akata koje će Vijeće ministara BiH predložiti i koji će voditi ka daljim integrativnim procesima, napretku, unutrašnjoj konsolidaciji i reintegraciji, ekonomskom rastu i razvoju, vladavini zakona, sprječavanju bilo kojeg oblika diskriminacije, jačanju sigurnosti i daljem unapređenju saradnje u regiji i na međunarodnom nivou.

Novi saziv Vijeća ministara BiH (Foto: Klix.ba)
Novi saziv Vijeća ministara BiH (Foto: Klix.ba)

Nedavno ste zajedno s predsjedavajućim Doma naroda PSBiH Draganom Čovićem boravili u Briselu. Kakve utiske nosite nakon razgovora s najvišim funkcionerima EU? Dosta se spekuliše i o tome da su evropski zvaničnici isticali nužno usvajanje Izbornog zakona BiH, jesu li tačne spekulacije?

Čuli smo izjave koje su za BiH optimistične i obećavajuće, o čvrstom opredijeljenju EU, koje je ugrađeno i u program predsjedavanja Hrvatske, za nastavak procesa proširenja, odnosno integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali smo čuli i jasan stav da BiH u ovoj godini mora napraviti kredibilan napredak u realizaciji preporuka, prioriteta i mjera iz Mišljenja i pratećeg Akcionog plana, ako želimo dobiti kandidatski status.

Ono što je pozitivno, jeste činjenica da smo usvojili listu prioriteta i aktivnosti, da je dio istih već u nekoj od faza realizacije, i da, uz posvećen rad svih nadležnih institucija, postoji ozbiljna šansa da u toku Samita u Zagrebu, koji će biti održan u maju ove godine, izvijestimo o napretku BiH, što bi moglo voditi ka mogućem dobivanju kandidatskog statusa.

Što se tiče izbornog zakonodavstva, kao i izbora u Mostaru, već sam ranije rekao da je o tim temama gospodin Čović govorio, vrlo korektno i bez ulaženja u detalje, kao o procesima koji su važni i koji su u toku. Sa druge strane, niko od naših sagovornika nije izborni zakon ili bilo koju drugu aktivnost, postavio kao jedini potreban ili dovoljan uvjet za dobivanje kandidatskog statusa.

Na Kongresu SDA izabrani ste za potpredsjednika stranke. SDA je najavljivala da će se poslije Kongresa upustiti u reformisanje stranke. Šta je učinjeno i kakvo je stanje sa zastupljenošću mladih na ključnim pozicijama?

Na Kongresu je SDA potvrdila svoju poziciju kao bosanskohercegovačka narodna stranka političkog centra, koja ostaje otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine, koji se zalažu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine, afirmaciju bosanskog identiteta uz očuvanje etničkih posebnosti, i posebno,za afirmaciju mladih i intenziviranje njihovog učešća u javnom i društvenom životu.

Kongres SDA (Foto: Klix.ba)
Kongres SDA (Foto: Klix.ba)

Dakle, prostor za sve građane, a posebno za mlade osobe je otvoren, ali smatram da takav proces prijema, ili unutarstranačkog napredovanja, ne smije biti neselektivan, da moraju postojati vrijednosni kriteriji na bazi kojih bi mogli prepoznati one koji su vrijedni, obrazovani, pošteni, kreativni, ali i onemogućiti one koji imaju samo nerealne ambicije, i koji ne bi trebali postati članovi stranke, ili napredovati u stranačkoj i institucionalnoj hijerarhiji, jer to ne zaslužuju po svojim ljudskim, moralnim i profesionalnim kriterijima. Takve je jednom dobro opisao Bernard Shaw, kada je rekao da: "Nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne". Zbog toga i dalje moramo biti vrlo oprezni u izboru onih koji postaju članovi i koji će predstavljati SDA.

Najbolji i najslikoviti opis takvog procesa je dao rahmetli Alija Izetbegović, koji je uporedio SDA sa velikom i snažnom rijekom u koju se ulijeva puno pritoka. A pritoke ne donose samo svježu, čistu i zdravu vodu, nego vrlo često to bude i nečista voda puna mulja i prljavštine. Dakle, i to je rješenje, na ušću tih pritoka treba postaviti "prečistače", a najbolji "prečistači" su jasne moralne norme i vrijednosni kriteriji.

Dugo ste bili predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu. Ovaj mjesec očekuje se izbor novog kantonalnog rukovodstva. Kao kandidati s najvećim šansama spominju se Fikret Prevljak i Semir Efendić. Ko prema Vašem mišljenju treba doći na čelo Kantonalnog odbora SDA Sarajevo?

Mislim da smo u fazi kada se to pitanje previše personalizira. Protivnik sam izbora na bilo koju funkciju samo na bazi personalnih simpatija ili prijateljskih veza, a bez jasno definiranih i mjerljivih kriterija, kao što su: obrazovanost, stručnost, kreativnost, iskustvo u vođenju institucija i posjedovanje potrebnih znanja i kompetencija u upravljanju složenim društveno-političkim procesima i razvojnim projektima.

Treba imati na umu da je Kanton Sarajevo politički, ekonomski, obrazovni, naučni, kulturni, sportski i razvojni centar čitave BiH, prostor avangardnog djelovanja i generator svih ključnih procesa, te da predstavlja "lice BiH" u regionalnim i međunarodnim relacijama.

Istovremeno, SDA je sada pozicija u Skupštini i Vladi KS, što znači da će naredni predsjednik i članovi KO SDA, preko zastupnika i ministara, aktivno učestvovati u kreiranju politika prostornog, urbanog, privrednog, obrazovnog, naučnog, inovativnog, kulturnog, sportskog i generalno društveno-socijalnog razvoja KS, što proces izbora budućeg predsjednika KO SDA Sarajevo, koji u stranačkom smislu treba biti pokretač, kreator i lider takvih aktivnosti, te personifikacija poruka koje SDA namjerava poslati građanima i biračima, čini dodatno važnim i odgovornim.

Zato je za mene krucijalno važno postojanje jasno definiranih vrijednosnih kriterija, koji bi, uz prezentaciju programa rada KO SDA i viziju budućeg razvoja Kantona Sarajevo, bili najbolji i najobjektivniji instrument za uporedno vrednovanje predloženih kandidata i, u konačnici, nepristrasan izbor budućeg predsjednika KO SDA Sarajevo u skladu sa formulom: "Neka pobijedi najbolji".