Dom mladih
18

Zvizdić probao VR naočale na forum inovacija "Sarajevo Unlimited 2017"

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić posjetio je danas Drugi regionalni forum inovacija "Sarajevo Unlimited 2017", koji se održava od 2. do 4. novembra u Domu mladih.

Zvizdić je nakon obilaska i razgovora s učesnicima kazao novinarima da želi čestitati organizatorima sajma inovacija i uopće mladim ljudima koji su došli na ideju da organiziraju druge mlade inovatore, ljude koji imaju brojne talente u različitim oblastima i koji su osmislili brojne ideje koje je imao priliku vidjeti.

Pozvao je sve one koji imaju mogućnosti i kapacitet da pokrenu određene investivcije, da posjete ovaj sajam inovacija jer je, kako je kazao, sasvim siguran da će moći naći ideje koje mogu realizirati u samoj praksi.

Zvizdić je podsjetio da već par godina sarađuje na ovome projektu, te da su ovo događaji koji daju i bude dodatni optimizam.

"Ko god u BiH i konkretno u Sarajevu želi, na neki način, da se napoji ili nahrani novim optimizmom i da vide da je ustvari razvoj inovativnog društva osnova za razvoj kompletne države, treba da posjeti ovakav sajam", poručio je Zvizdić.

Istaknuo je da bez adekvatnog obrazovanja, bez pravih znanja i iskustava, bez naučno-istraživačkog elementa, bez inovacija, ne možemo govoriti o društvu znanja, ne možemo govoriti o naprednom društvu i ne možemo govoriti o ekonomskom razvoju.

Kazao je da ovi mladi ljudi zaslužuju podršku i da će, što se tiče nivoa BiH, sve uraditi da i dalje podržavaju ovakve i slične manifestacije i stvaraju ambijent koji će im omogućiti da svoje ideje pretvore u realne, konkretne projekte koji mogu imati i jednu komercijalnu proizvodnju, odnosno primjenu u samoj praksi.

"Ja sam jedan od partnera ovoga projekta. I dalje ostajem potpuno orijentisan i privržen da kroz različite organizacije poslovne zajednice pomognemo ovakve projekte, odnosno da im nađemo partnere koji će ući u konkretnu realizaciju ili proizvodnju njihovih proizvoda. Sa nekima od njih smo već razgovarali. Oni su mi, na neki način, dali određene firme koje vide kao svoje buduće partnere", naveo je Zvizdić, te dodao da je on preuzeo tu vrstu obaveze i da će razgovarati s takvim kompanijama.

Dodao je kako misli da će veliki dio ovakvih ideja moći biti realiziran u samoj praksi.

Pored razgovora s učesnicima, Zvizdić je imao priliku probati nove tehnologije kao što su VR uređaji, odnosno VR naočale.