Dugo čekana pravda
25

Zvizdić: Presuda za stavljanje tačke na pokušaje rehabilitacije ideje tzv. Herceg-Bosne

Klix.ba
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Današnja presuda Haškog suda kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, a čelnici paradržave Herceg-Bosne osuđeni na 111 godina zatvora, predstavlja predugo čekanu pravdu i djelimičnu satisfakciju za žrtve zločina", poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On smatra da je presuda bazirana na civilizacijskim standardima i normama međunarodnog prava i da u potpunosti odgovara relevantnim i dokazanim historijskim činjenicama.

"Zbog toga će, dugoročno gledano, dovesti do stavljanja tačke na pokušaje rehabilitacije ideje tzv. Herceg-Bosne ili sličnih paradržavnih, secesionističkih ili hegemonističkih projekata, jer nosi snažnu poruku i pouku koju će u konačnici svi, a posebno oni koji je trenutno osporavaju, morati prihvatiti", istakao je Zvizdić.

On očekuje da se hrvatski dužnosnici, i u BiH, i u Hrvatskoj, distanciraju od nepobitno utvrđene odgovornosti presuđenog vojnog i političkog rukovodstva tzv. Herceg-Bosne za počinjena djela zločina i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, jer se samo na pravdi i istini može graditi prosperitetna budućnost za buduće generacije.

"Naravno, bitno je naglasiti da zbog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama, zločin i zločince nećemo nikada zaboraviti, ali da presuđenu 'šestorku' moramo odvojiti od hrvatskog naroda, jer je riječ o individualnoj krivici onih koji su planirali i izvršili ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Potrebno je istinski vjerovati u zajednički život i uporno graditi ambijent koji će voditi ka izgradnji trajnog mira, stvarnog povjerenja i prosperitetne budućnosti BiH", poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.