BiH
0

Zvizdić: Potrebna jača saradnja na međunarodnom nivou

FENA
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas u uvodnom obraćanju na Samitu predstavnika vlada 18 zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) u Sarajevu, da je sigurnost i stabilnost Evrope osnovno pitanje koje mora biti ozbiljno shvaćeno te da je sada, više nego ikada ranije, potrebna jača saradnja na međunarodnom nivou.

Napominjući da u cijelom svijetu postoji sve veći jaz između Istoka i Zapada, kao i nejednakost u razvoju i životnom standardu zemalja centralne i istočne Evrope, Zvizdić je istakao da je upravo CEI jedna od organizacija koja konzistentno ulaže velike i produktivne napore da se postojeće razlike smanje.

"Našem kontinentu, više nego ikada, treba jača saradnja na međunarodnom nivou koja se zasniva na principima razumijevanja, solidarnosti i dijaloga", kazao je Zvizdić, naglasivši da CEI u tom kontekstu može odigrati još istaknutiju ulogu.

Na ovom samitu, koji se održava povodom okončavanja predsjedavanja BiH CEI-jem, Zvizdić je naglasio da je za BiH, snažna, stabilna i uspješna Evropa od najvećeg značaja.

Također, dodao je da je dijalog zasnovan na evropskim vrijednostima i principima, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih država, poštovanju različitosti i ljudskih prava, važan element za funkcioniranje ujedinjene Evrope.

"Zbog toga članstvo u EU jeste i ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, a dobivanje kandidatskog statusa do kraja 2017., odnosno otvaranje poglavlja do kraja 2018. ili početkom 2019. ostaju i dalje na top-listi prioriteta u radu svih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti u BiH", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

S tim u vezi, Zvizdić je izrazio uvjerenje da EU geografski, ekonomski i kulturno nije, i da ne može biti kompletna bez pristupanja zemalja zapadnog Balkana.

U tom smislu, podvukao je da je važno nastaviti i dodatno poboljšati saradnju među državama članicama CEI-a i Evropske unije, a posebno s državama koje su u postupku pridruživanja EU.

Osvrnuvši se na terorizam koji je postao globalni problem, posebno je naglasio da BiH aktivno sudjeluje u borbi protiv svih oblika nasilnog ekstremizma te da je bila prva država zapadnog Balkana koja je usvojila zakonske mjere za kažnjavanje "stranih boraca" kroz izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

Osim toga, napomenuo je da je zakonodavstvo BiH dodatno poboljšano, i u najvećoj mjeri usklađeno s najvećim međunarodnim standardima koji se odnose na zabranu financiranja terorističkih aktivnosti.

"Zbog toga je moja današnja poruka vrlo jasna, i govori o istinskoj spremnosti i opredijeljenosti svih nas u BiH da u potpunosti preuzmemo svoj dio odgovornosti u suočavanju s izazovima koji prijete našem kontinentu", kazao je Zvizdić.

U uvodnom obraćanju je naglasio i značaj koji BiH pridaje Berlinskom procesu i saradnji unutar zapadnobalkanske šestorke, istakavši da ovaj proces uživa snažnu podršku BiH kao inicijativa koja donosi novu perspektivu i podsticaj procesu proširenja.

U tom kontekstu, izrazio je čvrsto uvjerenje da bi duh i filozofiju Berlinskog procesa trebalo proširiti na cijelu regiju CEI.

Uputio je zajedničku poruku da će Centralnoevropska inicijativa nastaviti davati snažnu podršku i podsticaj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu regiona, kontinenta i procesa integracije u EU.

Na Samitu, osim BiH, učestvuju delegacije Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

CEI, kao multilateralna organizacija centralnih, istočnih i jugoistočnih zemalja Evrope, nastala je 1989. godine i danas u svom članstvu ima 18 zemalja, od kojih su devet članice Evropske unije. BiH je punopravna članica CEI-a od julu 1992. godine, a u decembru prošle godine je od Makedonije preuzela predsjedavanje Parlamentarnom dimenzijom - Parlamentarnom skupštinom CEI-a.