{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Postupak Hrvatske je nekorektan i nedobrosusjedski

23.4.2018. u 21:18
77
281
Zvizdić: Postupak Hrvatske je nekorektan i nedobrosusjedski
77
Zvizdić: Postupak Hrvatske je nekorektan i nedobrosusjedski
Foto: N. G./Klix.ba
Povodom današnjeg potpisivanja ugovora u Dubrovniku o izgradnji Pelješkog mosta predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je istakao da je to nekorektan i nedobrosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i već ranije predočene činjenice i interese države Bosne i Hercegovine.
"Podsjećam da sam u septembru prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru i evropskoj komesarki za regionalnu politiku Corini Cretu, u kojem sam na bazi relevantnih dokumenata jasno dokazao da ni jedno tijelo vlasti u Bosni i Hercegovini nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste, i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekat uopće realizirao", kazao je Zvizdić.

Ističe da je u smislu jačanja dobrosusjedskih odnosa očekivao realizaciju načelnog dogovora da se što prije održi sastanak na stručnom nivou kako bi se razmotrile mogućnosti za rješavanje ovog pitanja.

"Naglasio sam tada, a podvlačim to i sada, da je gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dvije države, od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer se direktno dotiče njezinog suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i Bosna i Hercegovina, i R Hrvatska", navodi Zvizdić.

Zbog toga je, dodaje, u pismu koje je uputio na prethodno pomenute adrese, a s ciljem rješavanja problema u interesu obje zemlje, predložio i poduzimanje svih potrebnih koraka kojima bi se dogovorilo i u potpunosti rješilo i pitanje razgraničenja između dvije države, s posebnim fokusom na razgraničenje na moru.

"Podsjećam da takav moj zahtjev podrazumijeva definiranje, verificiranje i prihvatanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim Bosna i Hercegovina ima puni suverenitet, s otvorenim morem, u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora. Na kraju sam predložio, i očekivao da će takva ideja zbog pune garancije poštivanja međunarodnog prava i pravičnosti biti i prihvaćena, da Evropska komisija posreduje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo u interesu obje države", kazao je Zvizdić.

Nažalost, ističe, to se nije u potpunosti ispunilo, ali je ipak Evropska komisija u svom dopisu potvrdila da je potrebno, iako je novac za izgradnju mosta odobren, da se dvije države prije bilo kojeg narednog koraka, koji podrazumijeva i početak izgradnje, moraju dogovoriti o granici na moru.

"Začuđuje da je sve napore i Bosne i Hercegovine i Evropske komisije da se ostvari dijalog i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila da danas potpiše ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji, i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati, jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantovano pravo pristupa BiH otvorenom moru. Jednako tako je i nerazumljiva činjenica da unutar nadležnih bh. institucija nije postignut konsenzus u vezi sa slanjem protestne note Republici Hrvatskoj u vezi sa ovim pitanjem i zaštitom interesa BiH, iako je to bilo predloženo i od Predstavničkog doma BiH kao i Vijeća ministara BiH", navodi Zvizdić.

Dodaje da će se ponovo obratiti i premijeru Plenkoviću i nadležnom komesaru Evropske komisije, kao i svim drugim relevantnim faktorima, te ponovo insistirati da se zaustavi izgradnja dok BiH ne ostvari svoje puno pravo pristupa otvorenom moru prema važećoj UN Konvenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: