Podržava agenciju
24

Zvizdić posjetio DKP: Neće doći do raskida ugovora s EUROPOL-om

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdioć posjetio je danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela gdje je prisustvovao taktičko-pokaznoj vježbi pripadnika ove policijske agencije. Tom prilikom je poručio da neće doći do raskida ugovora s EUROPOL-om.

On je u svom obraćanju naglasio kako Direkcija predstavlja jednu od najvažnijih karika u policijskoj strukturi BiH jer koordinira skoro 14 različitih policijskih institucija i agencija u našoj zemlji.

"Policijske agencije prve su kojima smo povećali budžet i izašli u susret u smislu nabavke potrebnih materijalno-tehničkih sredstava i prostora. Također smo iskazali namjeru da povećamo plaće policajcima koje su bile nedopustivo niske. Direkcija izuzetno profesionalno radi svoj posao, a mi ćemo nastaviti s realizacijom projekta njenog trajnog smještaja. Zato smo već obezbijedili tri miliona KM iz sredstava klirinškog duga. Taj projekt je jedan od prioritetnih u našem programu javnih investicija za naredne tri godine", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je dodao kako su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela osobe visokih i profesionalnih kvaliteta. Kako kaže, Direkcija zadovoljava sve standarde, a ostaje da se još samo unutar nje etablira kontakt-tačka za INTERPOL i EUROPOL.

On je ponovio kako je protivljenje MUP-a RS glavni "krivac" što BiH od početka godine odgađa dogovor o lokaciji kontakt-tačke za saradnju s EUROPOL-om.

Na pitanje novinara očekuje li BiH raskid ugovora s EUROPOL-om, Zvizdić odgovara kako je siguran da se to neće desiti.

"Mislim da smo bili dobri partneri INTERPOL-u i EUROPOL-u. U posljednje tri godine niti jedan državljanin BiH nije otišao na strano ratište, niti je BiH povezana s bilo kojim terorističkim aktom, kao ni njeni državljani. To znači da naše agencije rade izvanredan posao i da smo svi posvećeni tom zadatku", istakao je Zvizdić.

Na kraju posjete predsjedavajući Vijeća ministara BiH poručio je kako će u svim narednim budžetima čvrsto stati iza političko-sigurnosnih agencija BiH u smislu povećanja budžeta ili izlaska u susret njihovim zahtjevima.

"Pitanje borbe protiv kriminala, korupcije, terorizma, ekstremizma i pitanje stabilnosti i sigurnosti te jačanje vladavine prava smatramo jednim od najvažnijih zadataka koje stoji pred svim budućim vladama i vijećima ministara BiH", zaključio je Zvizdić.