1,1 milion KM za kulturu
0

Zvizdic: Pokazali smo da smo ozbiljni i da ispunjavamo naša obećanja

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić saopćio je kako je sretan što su u prilici da dodijele 1.100.000 KM institucijama kulture u Bosni i Hercegovini.

Ova sredstava su ostvarena, kako je to saopćeno, po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu "C" Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u Bosni i Hercegovini.

"Zemaljski muzej je nacionalno dobro svih građana BiH, koji unutar svojih paviljona čuva eksponate koji govore o izvanrednom materijalnom kulturno-istorijskom naslijeđu ove zemlje", istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da su dvije godine nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo odluku u vezi sa funkcionisanjem muzeja pokazali da ispunjavaju obećanja.

"Zemaljskom muzeju je danas dodijeljeno 500 hiljada KM", poručio je on.

Poručio je, također, kako je Historijski muzej BiH ostvario svoju prepoznatljivost i oživio svoje sadržaje vrlo aktivnim i atraktivnim programima.

"Ta jedinstvena institucija kulture u BiH vrlo aktivno razvija i nudi publici programe i aktivnosti pomoću kojih se kroz muzejske predmete, priče i prostor govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u našoj državi Bosni I Hercegovini. Zbog toga, siguran sam da će 250.000 KM vrijedni mladi tim ovog muzeja znati ispravno iskoristiti", rekao je Zvizdić.

Dodao je kako je Arhiv BiH institucija izuzetne vrijednosti, a posebno u današnje vrijeme, kada mnogi žele da obrišu našu bogatu i vrijednu prošlost i da falsificiraju činjenice koje kao potvrdu čuva ova institucija.

"Izuzetno je važno da se arhivska građa čuva, prati, razvija i pohranjuje na najsavremeniji način. Dužni smo i odgovorni da i dalje pomažemo očuvanje Arhiva BiH zbog pravilnog i istinitog interpretiranja historijskih činjenica.Ovim ugovorom, Arhivu BIH je dodijeljeno 100.000 KM", istakao je on.

Naveo je kako je osnovni koncept Olimpijskog muzeja da kroz sport i umjetnost promovira duh olimpizma i olimpijske vrijednosti i da njeguje sjećanje na zimske olimpijske igre koje su održane u Sarajevu 1984. godine i koje su po mnogima, najbolje organizovane olimpijske igre do tada.

"Olimpiski muzej je jedan od simbola Sarajeva i siguran sam da će njegovom obnovom biti vraćeno ćemo sjećanje na 14. Zimske olimpijske igre. Zelim da iznos od 250.000 KM upotrijebe za što brže vraćanje starog sjaja ovoj značajnoj instituciji kulture", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.