Oštar odgovor
1.1k

Zvizdić: Plenković se ponaša kao da je premijer BiH, neka ne zloupotrebljava članstvo u EU

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sve izraženije komentare premijera Hrvatske Andreja Plenkovića nakon izbora u BiH o unutrašnjim pitanjima, ali i rezultatima izbora, komentarisao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Evropske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primijetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine. Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH", poručio je Zvizdić.

Dodaje da premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

"Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu s odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda. Šta više, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je prema posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija - skoro 30 posto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti", naglasio je Zvizdić.

O ovakvom ustavno-političkom sistemu BiH, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu sa savremenim evropskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditovani predstavnici stranih država i evropskih i međunarodnih institucija, navodi se u saopćenju.

"Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH učestvovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana. Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani", poručio je Zvidzić.

On smatra da se ne može govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni.

"Slične jednoznačne i pristrasne stavove je Hrvatska iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke tog sastanka. To druge članice EU nisu prihvatile, čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u BiH. Zbog svega navedenog pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana i kao dobrog i iskrenog susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: 'Poštuj da bi bio poštovan'", zaključio je Zvizdić.