Parlament BiH
205

Zvizdić parlamentarcima: BiH je ostvarila kvalitetan, impresivan i progresivan napredak

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se državnim parlamentarcima u toku rasprave o Izvještaju Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Zvizdić je prezentovao zastupnicima rezultate ostvarene u prošloj godini, a što se tiče izrade izvještaja, on je kazao da je on izrađen u skladu s novom metodologijom koja prati praksu zemalja Evropske unije.

On je rekao da je Vijeće ministara BiH u 2016. godini radilo aktivno, vrijedno i konzistentno na realizaciji aktivnosti, čemu svjedoči zadovoljstvo i domaćih i stranih institucija. Podsjetio je na loše stanje koje je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH zatekao kada je riječ o evropskim integracijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da je evropski put naše zemlje nakon 2008. godine usporen i u određenom periodu potpuno blokiran sve do 2015. godine kada je imenovan ovaj saziv Vijeća ministara BiH.

Kako kaže, upravo je ovo Vijeće ministara BiH uozbiljilo evropske integracije i krenulo u realizaciju uvjeta iz reformske agende, čime je ostvaren impresivan napredak, kako piše u izvještajima Evropske unije.

On je rekao da su porasli svi makroekonomski parametri u BiH, da je znatno unaprijeđena oblast regionalne saradnje i borba protiv terorizma. Svi potezi Vijeća ministara BiH doveli su do dobijanja Upitnika Evropske komisije.

Zvizdić je kazao da su formirana sva tijela u mehanizmu koordinacije te da radne grupe aktivno rade na pripremi jedinstvenih odgovora na Upitnik Evropske komisije. On je istakao da su tokom 2016. godine intenzivirani sastanci niza pododbora koji se tiču SSP-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da je prošle godine došlo do kvalitetnog, progresivnog i impresivnog napretka koji vodi našu zemlju ka EU. Osvrnuo se i na IPA fondove ističući da BiH nije dobila određena sredstva jer prije imenovanja ovog saziva Vijeća ministara BiH nisu bile usvojene strategije iz oblasti transporta, okoliša, energetike i poljoprivrede.

On je rekao da se Vijeće ministara BiH ozbiljno pozabavilo ovim problemom i da su napravljeni pomaci kada je riječ o IPA sredstvima. Ključni fokus je stavljen na usvajanje strategija, a do sada su usvojene dvije i to za transport i okoliš.

Što se tiče aktivacije MAP-a i knjiženja vojne imovine, on je kazao da je od ukupno 57 perspektivnih vojnih lokacija, 27 upisano u Federaciji BiH, dok se 17 nalazi u procesu knjiženja, a osam u pripremi za knjiženje.

Što se tiče zapošljavanja, on je kazao da trendovi jesu obećavajući, ali da oni nisu zadovoljni.