BiH
20

Zvizdić: Ostajemo otvoreni za sve sugestije kako poboljšati mehanizam koordinacije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je, nakon kritika Vlade RS-a, kako će prihvatiti sve konkretne prijedloge kako da se mehanizam koordinacije unaprijedi.

Zvizdić je rekao da on poštuje sve kritike koje dolaze od relevantnih političkih faktora, ali je i ukazao na podjelu među strankama.

"Ovdje vidimo jasnu podjelu kod stranaka koje dolaze iz vlasti i koje su preuzele određenu odgovornost i koje znaju prioritetne ciljeve, a to su evropske integracije, i onih stranaka koje bi možda, zbog dnevno-političkih poena jednostavno zaustavili te procese u BiH", rekao je Zvizdić za FTV.

On je pojasnio da je mehanizam koordinacije dogovaran i usaglašavan osam mjeseci.

"Vrlo naporno i predano smo radili na tome. On je sada u potpunosti usaglašen sa ustavnim nadležnostima što je za nas najvažnije", rekao je Zvizdić.

Zvizdić pojašnjava da se više nije moglo čekati, ali i da su u potpunosti otvoreni za sve eventualne sugestije koje će bilo koji dio procesa učiniti kvalitetnijim.

Prema njemu BiH je već izgubila mnogo vremena na putu EU integracija zbog nedostatka mehanizma koordinacije.

"BiH povlači 168 miliona eura iz IPA fondova za period 2014-2017. Srbija povlači 900 miliona eura, a Albanija 359 miliona eura. Sada kada imamo mehanizam koordinacije mi ćemo se izjednačiti. Nama je mehanizam koordinacije trebao da bismo poboljšali život građana", zaključio je Zvizdić.