Mračni datum u historiji
88

Zvizdić: Opozicioni lideri u RS-u stoje rame uz rame sa promotorima antiustavnog 9. januara

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić istakao je da je razočaran činjenicom da pojedini opozicioni lideri u bh. entitetu Republika Srpska (RS) stoje rame uz rame sa organizatorima i promotorima antiustavne proslave 9. januara.

On je kazao da je danas opet u ovom entitetu organizovana sramotna, anticivilizacijska i provokativna proslava koju je Ustavni sud proglasio antiustavnom.

"Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo. To, naravno, znaju pravosudni organi BiH koji moraju djelovati u skladu sa Krivičnim zakonom BiH i nadležnostima koje imaju", naveo je.

Podsjetio je da je 9. januara 1992. godine stvorena paratvorevina "Srpska Republika Bosna i Hercegovina" te je taj dan jedan od najmračnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH, kojim je ozvaničen početak masovnih svirepih ubistava, silovanja, mučenja, koncentracionih logora i progona pripadnika nesrpskog, a posebno bošnjačkog naroda, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici.

"Ono što je dodatno razočaravajuće jeste da pojedini opozicioni lideri u bh entitetu RS, stoje rame uz rame sa organizatorima i promotorima antiustavne proslave 9. januara čime pokazuju da podržavaju njihovu iredentističku i ratnohuškačku politiku", zaključio je Zvizdić.