Brzo formirati koalicije
17

Zvizdić: Odgađanje sjednice Vijeća ministara BiH nema veze s Komšićevom pobjedom

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je interesu svih građana i naroda u BiH brzo formiranje stabilnih programskih koalicija koje će raditi za dobrobit države i građana.

"Po dosadašnjem iskustvu, formiranje koalicija na svim nivoima vlasti traje do šest mjeseci, a oni koji bi eventualno blokirali formiranje programskih koalicija bit će u koliziji sa svojim predizbornim obećanjima da su posvećeni jačanju BiH", rekao je Zvizdić.

Dodao je da je svima u interesu da nova izvršna vlast bude što prije formirana i da nastavi raditi na već definisanim programima.

Zvizdić je u dnevniku TV1 istakao da mu je važnije od njegovog ličnog rezultata na izborima to što je SDA uspjela sačuvati jedinstvo i ostati dominantan politički faktor u Federaciji i državi.

"Ostvarili smo sve zacrtane izborne ciljeve, rezultati SDA su nešto lošiji nego što su bili 2014., ali imajući u vidu otežan politički ambijent u BiH, u kojem nisu funkcionisali državni ni drugi parlamenti posljednjih 16 ili 17 mjeseci, ostvareni rezultati su vrlo pozitivni", kazao je Zvizdić.

Precizirao je da je SDA ostala najveća stranka i da su pobjednici u šest kantona na nivou Federacije i sasvim sigurno će biti u prilici da budu dio budućih koalicija.

"Očekujemo da bude ispoštovana izborna volja građana koji su dali povjerenje određenom broju političkih subjekata, očekujući od njih da budu nastavljeni procesi koji su pozitivni za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane", naglasio je Zvizdić.

Rekao je da je Šefik Džaferović bio najkvalitetniji kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, što su građani i prepoznali.

Dodao je da zbog toga njegova pobjeda nije upitna, a da su sva druga pitanja hipotetičke naravi i da za to postoje institucije kao što je CIK i da trebaju utvrditi da li je bilo nepravilnosti i ako jeste izreći sankcije.

Također, komentirajući reakcije na izbor Željka Komšiča za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Zvizdić je naveo da je on legalista i da se svi procesi u BiH trebaju odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima.

Po njegovim riječima, neodržavanja sjednice Vijeća ministara BiH nema veze sa Komšićevom pobjedom i ona je samo odgođena jer dio ministara nije bio u Sarajevu.