{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Zvizdić o spinovima o NATO-u: Godišnji državni program je samo jedan korak

Klix.ba
11.2.2019. u 19:00
9
19
Zvizdić o spinovima o NATO-u: Godišnji državni program je samo jedan korak
9
Zvizdić o spinovima o NATO-u: Godišnji državni program je samo jedan korak
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić saopćio je da je put ka NATO integracijama usko povezan sa ekonomskim napretkom Bosne i Hercegovine.
"Politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH su ključni zadaci svih dužnosnika i političkih partija", kazao je Zvizdić, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Navodi da ove ciljeve BiH može dosegnuti samo kroz provođenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija.

"Ovoga možda nisu svjesne antizapadno orijentirane političke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese, ali je svjesna nadmoćna većina građana BiH, kao i brojni prijatelji BiH iz međunarodne zajednice koji podržavaju našu državu u etapnoj realizaciji ovoga ključnog vanjskopolitičkog cilja", istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godišnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom BiH u NATO savezu.

"Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama", istakao je on.

Podsjetio je na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je "godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti".

Zvizdić, osim toga, navodi da nas za usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

"Jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, možda i najvažnije, jeste činjenica da je put ka NATO integracijama, osim prijeko potrebne sigurnosti, usko povezan i sa ekonomskim napretkom, i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što u konačnici vodi ka ekonomskom razvoju i otvaranju hiljada novih radnih mjesta", rekao je on.

Navodi da je dovoljno pogledati višestruki rast ekonomskih parametara zemalja iz susjedstva ili šireg regiona prije i poslije pristupanja NATO savezu i sve će biti potpuno jasno.

"Zato predstavnici politika koje su proevropsko orijentirane i koje zagovaraju saradnju, kompromis i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, kako bi stavili u funkciju ogroman bosanskohercegovački razvojni i stabilizacijski potencijal, trebaju donijeti hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasati za usvajanje prijedlog prvog godisnjeg nacionalnog programa za 2018/19, i stvoriti uvjete za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama koje dolaze", zaključio je Denis Zvizdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: