Sjednica Predstavničkog doma
0

Zvizdić: Norme i procedure otežavaju razvoj biznisa u FBiH

FENA
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Više stotina normi i procedura u Federaciji Bosne i Hercegovine otežavaju razvoj biznisa i prepreka su za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta.

To je izjavio predsjedavajući Denis Zvizdić obraćajući se učesnicima današnje posebne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, sazvane radi razmatranja mjera za uklanjanje administrativnih barijera, što bi trebalo da dovede do boljih uvjeta za razvoj biznisa u FBiH i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Cilj Predstavničkog doma je da zajedno s Vladom Federacije BiH pokuša sukcesivno otkloniti postojeće prepreke i stvoriti povoljan ambijent koji će biti svojevrsna pozivnica domaćim i stranim investitorima, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

U tom cilju bi na današnjoj sjednici trebalo detektovati zakone koje je moguće odmah mijenjati amandmanskim procedurama, naveo je on dalje, zatim preporučiti Vladi naknadnu izmjenu i dopunu zakona čije odredbe također trenutno ne doprinose poslovanju u FBiH ili, pak, predložiti donošenje novih zakona, te predložiti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine šta je neophodno mijenjati ili usvojiti na državnom nivou.

Federalni premijer Nermin Nikšić obraćajući se učesnicima sjednice izjavio je da unaprjeđenje poslovnog okruženja i investiranja u FBiH predstavlja zajednički interes i u tom kontekstu ne bi trebalo da bude podjela između pozicije i opozicije u Parlamentu.

Konačan cilj je učiniti Federaciju poželjnim mjestom za poslovanje, dodao je premijer, zbog čega je Vlada u proteklom periodu poduzela brojne aktivnosti.

Prema izvještaju Svjetske banke "Doing business 2011.", bosanskohercegovačka ekonomija je na 110. mjestu među 183 zemlje kad je u pitanju poslovno okruženje.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.