{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na 125. mjestu iza Swazilenda, Ugande, Bangladesha, Etiopije...

S
20.10.2011. u 13:58
0
2
BiH na 125. mjestu iza Swazilenda, Ugande, Bangladesha, Etiopije...
0
BiH na 125. mjestu iza Swazilenda, Ugande, Bangladesha, Etiopije...
Foto: SRNA
BiH nalazi se na 125. mjestu po lakoći poslovanja od 183 rangirane zemlje svijeta, što je napredak za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 127. mjestu, podaci su iz zajedničke publikacije Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije "Izvještaj o poslovanju za 2012.: Poslovanje u transparentnijem svijetu".
Po lakoći poslovanja BiH je i dalje najlošije rangirana od svih zemalja u regionu, pa su tako ispred nje Makedonija na 22, Slovenija 37, Crna Gora 56, Bugarska 59, Rumunija 72, Hrvatska 80, Moldavija 81, Albanija 82. i Srbija 92 mjestu.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni nalazi zajedničke publikacije, da je u BiH došlo do poboljšanja u odnosu na prošlu godinu, odnosno da je napravila značajan napredak u reformi pokretanja poslovne djelatnosti.

Ona smatra da i dalje treba raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i investicione klime, dodajući da će Svjetska banka nastaviti da pruža pomoć vlastima u BiH.

"Regulatorne reforme su uvijek teške i za njih treba vremena. Vlasti u BiH prepoznaju potrebu da poboljšaju poslovno okruženje kako bi poboljšale sveukupnu konkurentnost privrede u BiH", smatra Abreu.

Izražavajući uvjerenje da će u BiH u narednom periodu doći do dodatnog popboljšanja poslovnog ambijenta i investicione klime, ona je najavila da će Svjetska banka pomoći entitetskim inspekcijama da usklade svoje poslovanje sa evropskim standardima.

Stručnjak za razvoj privatnog sektora međunarodne finansijske korporacije Iva Hamel istakla je da je BiH ostvarila značajan napredak u pokretanju poslovne djelatnosti.

"Sada je potreban samo jedan dan umjesto ranijih 15 da se dobije dozvola za početak poslovanja, dok je za dobijanje poreskog broja umjesto ranijih 15 potrebno pet dana što je proces pokretanja posla smanjilo za 24 dana", istakla je Hamelova i dodala da je i vrijeme za registraciju imovine smanjeno sa 89 na 15 dana.

Ona je naglasila da je prema indikatoru dobijanja kredita BiH veoma dobra, ali da u nekim drugim oblastima učinak nije najzadovoljavajući, pa su tako najteža pitanja početak poslovanja i dobijanje građevinskih dozvola.

"Gledajući zadnjih šest godina vidi se da BiH dosljedno provodi reforme, a 2005. i 2009. su bile najaktivnije godine u kojima su provedene po četiri reforme", istakla je Hamelova.

Ona je navela da su preporuke izvještaja da je bitno i ubuduće zadržati ovaj tok reformi, a posebno ostvariti dalji napredak u oblasti započinjanja poslovne djelatnosti.

"Potrebno je eliminisati zahtjev za minimalnim kapitalom, omogućiti kao opciju i korištenje notara, ukinuti zahtjev da se dobije rješenje o namjeravanim aktivnostima od opštine, ukinut zahtjev za pečatom firme, prebaciti registraciju firme sa suda u neku posebnu agenciju i konsolidovati sve potvrde i dozvole koje se trebaju dobiti od vlasti na jednom mjestu", pojasnila je Hamel.

Prema njenim riječima, potrebno je provesti i određene reforme da bi bio olakšan proces dobijanja građevinske dozvole, konsolidovati proces dobijanja svih komunalnih dozvola, riješiti pitanje dobijanja dozvole o završetku gradnje kroz inspekciju, kompjuterizovati proces podnošenja zahtjeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: