Nakon sjednice Kolegija
10

Zvizdić: Ne postoji mogućnost da se Vijeće ministara BiH nađe u blokadi

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako ne postoji nikakva mogućnost da se Vijeće ministara BiH nađe u blokadi uprkos političkim odnosima u našoj zemlji.

Nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH medijima se obratio predsjedavajući Denis Zvizdić. Novinari su na konferenciji po ko zna koji put tražili od čelnika državnih institucija da predstavnicima medija omoguće nesmetan pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH kako bi normalno obavljali svoj posao.

Zvizdić je rekao da je Parlamentarna skupština BiH centra svih važnih dešavanja u našoj zemlji i da je on spreman, ukoliko postoji njegova nadležnost, već danas potpisati akte koji će omogućiti novinarima dostojanstven rad u državnim institucijama.

Inače, riječ je o odluci Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH kojom se zabranjuje novinarima da borave u zgradi državnog organa zakonodavne vlasti, osim u slučajevima kada je riječ o javnim sjednicama, odnosno kada su pozvani na sjednice, a što je nedemokratska praksa koju provodi Sekretarijat PSBiH.

Na pitanje o određivanju nadležnih komisija za materijale koji se dostavljaju Kolegiju PSBiH, Zvizdić je rekao da je zadatak Kolegija PSBiH da odredi komisije iako one nažalost nisu formirane. Neformiranje stalnih radnih tijela ocijenio je nezakonitim i neustavnim.

Novinari su pitali Zvizdića o izboru direktora SIPA-e, a on je odgovorio da ne može govoriti o tome, jer Vijeću ministara BiH još uvijek nije dostavljen materijal te da se ova tačka neće naći na dnevnom redu iduće sjednice. Ocijenio je da će vjerovatno biti usporenija dinamika rada Vijeća ministara BiH, ali da je praktično nemoguće da dođe do potpune blokade rada.

Objasnio je da postoje jasne procedure koje onemogućuju blokade i da na svu sreću nije bilo potrebno da se aktivira ta zakonska norma. Istakao je da se Vijeće ministara BiH u prosjeku sastajalo svake sedmice i da Vijeće ministara BiH mora raditi, jer državne institucije imaju svoje obaveze i potrebe.

"Mi ne možemo ne odgovarati na materijale koji nam se dostavljaju", kazao je Zvizdić.