Evropski put
24

Zvizdić: Naš proces odgovaranja na Upitnik EK ne može se porediti sa regijom

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se javnosti nakon jučerašnjeg sastanka sa sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini u Briselu.

Zvizdić je rekao da je Mogherini obavijestio o aktuelnoj situaciji u BiH i aktivnostima koje su usko vezane za evropske integracije. Kako kaže, Mogherini je obavijestio o realizaciji mjera i aktivnosti iz Reformske agende, a koje se odnose na Vijeće ministara BiH.

Reformska agenda je usvojena za period od 2015. do 2018. godine, a Zvizdić je siguran da će u kumulativnom smislu ona biti potpuno realizovana do 2018. godine.

Mogherini je obavijestio i o rastu izvoza te brojnim drugim pozitivnim ekonomskim parametrima koji se odnosi na 2017. godinu. Zvizdić očekuje da će budžet institucija BiH biti usvojen do kraja ove godine s obzirom na to da su već zakazane sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bilo je govora i o setu u zakona o akcizama, a Mogherini je Zvizdiću čestitala na usvajanju. On je posebno istakao da će 850 miliona eura kredita postat operativno pri tome pozivajući entitete koji će koristiti ta sredstva da odmah krenu sa infrastrukturnim projektima poput izgradnje cesta, autoputeva i brzih cesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će se do kraja godine ići ka usvajanju tri strategije i to inovirana Strategija reforme javne uprave, Energetska strategija (još nema pozitivan odgovor sa nivoa entiteta) i Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Što se tiče Strategije poljoprivrede, Zvizdić je kazao da se time otvara 30 miliona eura u sektor poljoprivrede. On je pozvao vlade entiteta da daju pozitivno mišljenje, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pošalje strategiju Vijeću ministara BiH.

Zvizdić je Mogherini informisao i o sigurnosnoj situaciji ističući da u 2016. i 2017. godini nije bilo odlaska bh. državljana na strana ratišta u Siriju i Ukrajinu. On je dodao da se mir i sigurnost i dalje stavljaju na prvo mjesto dodajući.

"Ne nalazimo se više ni na kakvoj listi za pranje novca i finansiranje terorizma", kazao je Zvizdić.

Posebno je istakao da se priprema Strategija za Zapadni Balkana koja će biti objavljena u februaru, a koja podrazumijeva proširenje EU na Zapadni Balkan u skladu sa dinamikom realizacije obaveza zemalja Zapadnog Balkana.

Kako kaže, formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora od posebne je važnosti, a Mogherini je uputila poziv političkim stranaka koje su potpisale Izjavu o opredijeljenosti EU da to bude stvarno, a ne deklarativno.

On je kazao da je bilo govora i o Upitniku Evropske komisije dodajući kako se proces odgovaranje BiH ne može porediti sa zemljama regiona s obzirom na to da odgovore nije dostavljalo samo Vijeće ministara BiH već i ostali nivoa vlasti.

Zvizdić je rekao da je 97 posto odgovora dogovoreno i da se očekuje kako će tri posto odgovora uspjeti sutra riješiti. Vijeće ministara BiH zamolit će i ostale institucije da do kraja sedmice dostave usaglašene odgovore.

"Ako sutra bude dobre političke volje odgovore na našim jezicima možemo verificirati do kraja godine. Za prijevod bi trebalo sedam ili osam dana i ja očekujemo da u narednih nekoliko dana pošaljemo prevedene odgovore Evropskoj komisije", rekao je Zvizdić.

Na pitanje da li bi BiH mogla biti izostavljena iz Strategije EU za Zapadni Balkan, Zvizdić je rekao da ne želi vjerovati da vlasti mogu biti toliko neodgovorne da ne odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"EU čeka da dostavimo odgovore na pitanja i da dobijemo kandidatski status", rekao je Zvizdić pozivajući sve aktere da pokažu maksimalnu odgovornost prema građanima BiH.