BiH
15

Zvizdić na završetku CEI Samita: Mir i sigurnost će osigurati ekonomski napredak

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon završetka CEI Samita u Sarajevu da je CEI formirana prije 27 godina s ciljem povezivanja ovog dijela Evrope i da je predsjedavanje BiH bilo uspješno.

Zvizdić je rekao da je realizovan niz ciljeva u projektima koji se tiču regionalnih odnosa, odgovora na krizu i generalno razvoja.

Glavna tema ovogodišnjeg Samita bile su evropske integracije s posebnim osvrtom na probleme poput migrantske krize i različitih formi ekstremizma.

On je dodao da je tema bila i infrastrukturna povezanost zemalja ovog dijela Evrope, što je najvažniji cilj ekonomskog razvoja centralnog i istočnog dijela Evrope pa samim tim i zemalja Zapadne Evrope.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao da su mir i sigurnost preduvjeti ekonomskog prosperiteta i razvoja svih zemalja koje pripadaju CEI inicijativi.

Na kraju je čestitao premijeru Bjelorusije na preuzimanju predsjedavanja CEI Samitom.

Premijer Bjelorusije Andrej Kobjakov zahvalio se Zvizdiću na veoma dobroj organizaciji. Dodao je da je CEI Samit važna prekretnica za njegovu zemlju kao platforma za razvoj dijaloga i saradnju u regionu.

On je istakao da će Bjelorusija u predsjedavanju osigurati kontinuitet i konzistentnost organizacija te da će voditi brigu o interesu svih zemalja.

Kako kaže, tijesno će sarađivati sa BiH i ostalim zemljama u dograđivanju inicijativa koje su u toku. Poseban akcent bit će stavljen na povezanost zemalja CEI-ja te će pokušati zajedno ukloniti probleme koji postoje u transportnoj mreži.

"Računamo na podršku svih država koje su članice CEI Samita", kazao je Kobjakov.