{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

F
FENA
17.2.2017. u 16:23
0
8
Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu
0
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji koja se uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Na konferenciji sudjeluje više od 500 vodećih svjetskih političara, koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili ministrica odbrane SR Njemačke Ursula von der Leyen i ministar odbrane SAD James Mattis.

Na konferenciji su, između ostalih, prisutni i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada.

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda Bill Gates i pjevač i osnivač organizacije ONE Bono Vox.

Minhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju i vode bilateralne razgovore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: