Brojni susreti
4

Zvizdić na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvuje godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji ove godine okuplja blizu 3.500 učesnika, 65 šefova država i vlada i 40 čelnika međunarodnih organizacija.

Šef bosanskohercegovačke vlade danas je prisustvovao neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera "Vrhunac ili preokret za Evropu?" na kojem je razgovarano o potrebi jačanja Evropske unije i utvrđivanju vanjskopolitičkih prioriteta EU.

Zvizdić je prisustvovao i obraćanju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, koji je u svom izlaganju, između ostalog, istaknuo da će jedan od ciljeva UN-a biti poboljšanje kapaciteta država članica koje su manje razvijene i kojima treba podsticaj i pomoć kako bi mogle privući kvalitetnije investicije i kako bi mogle poboljšati svoj privredni razvoj.

Predsjedavajući Zvizdić je prisustvovao i panelu "Novi poticaji za Evropu" na kojem su panelisti bili premijeri Poljske, Holandije, Španije i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, kao i obraćanju austrijskog kancelara Sebastiana Kurtza.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma Zvizdić se susreo s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i čestitao mu na postignutom uspjehu u vezi s promjenom imena njegove države. On je rekao da su građani Makedonije izabrali ispravan put koji ih vodi ka EU i NATO-u.

Zvizdić se sastao i s Marjanom Šarecom, premijerom Slovenije, s kojim je potvrđen nastavak dobre saradnje dviju država.

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu je predviđeno održavanje blizu 350 sesija, a učesnici foruma će, kako je najavljeno, govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize.