O političkoj krizi
52

Zvizdić: Moja poruka je suzdržanost, a ako se blokade nastave oduprijet ćemo se

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić rekao je da probosanske snage neće pristati na ustavni udar u režiji SNSD-a.

Zvizdić je rekao kako je prolongirana sjednica Zajedničkog kolegija PSBiH koja je trebala biti održana danas i da je riječ o ranije dogovorenom dnevnom redu te da tačke zahtijevaju dodatna usaglašavanja.

Na pitanje o odluci političkih predstavnika iz RS-a da blokiraju rad državnih institucija, Zvizdić je odgovorio pozivom na dijalog koji je jedini instrument za postizanje kvalitetnih političkih rješenja.

"Pozivam da pokažemo pozitivnu političku volju zbog građana BiH i ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, a to su EU i NATO integracije. Mislim da će se bez razloga, neustavno i na bazi ishitrenih želja, nanijeti velika šteta i evropskom putu BiH i ekonomskom razvoju BiH i međunarodnom ugledu, a i poboljšanju života građana BiH", rekao je Zvizdić.

On je istakao da treba prekinuti blokade, jer iz neposredne prošlosti znamo da ucjene i blokade neće dati nikakav rezultat u političkom ambijentu i odnosima u BiH. Kako kaže, bazno načelo funkcionisanja demokratskih država je vladavina zakona.

"BiH je multietnička zemlja, država ravnopravnih i jednakoravnih građana i naroda, BiH je antifašistička, demokratska i evropska zemlja, a bazno načelo funkcionisanja je vladavina zakona i unutar toga Ustavni sud BiH koji je temelj zaštite ustavnosti BiH. Kršenje odluka ustavnog suda u svakoj zemlji svijeta tretira se kao jedna vrsta ustavnog udara i to je linija ispod koje niko ne želi da funkcioniše", rekao je Zvizdić.

Zvizdić se nada kako sjednica NSRS.a neće otići predaleko poručujući da njihovi apeli ne znače da probosanske snage nisu dovoljno jake da se odupru bilo kojoj vrsti ustavne blokade.

"Prva moja poruka je da pokažemo suzdržanost i idemo ka dijalogu. Naravno, ako se ovo nastavi, te snage će se oduprijeti unutar institucija sistema. Ucjene i blokade ne dovode do rješenja", zaključio je Zvizdić.