{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić - Mijatović: Izraditi sistem monitoringa i izvještavanja o slobodi medija u BiH

2.7.2015. u 17:35
28
0
Zvizdić - Mijatović: Izraditi sistem monitoringa i izvještavanja o slobodi medija u BiH
28
Zvizdić - Mijatović: Izraditi sistem monitoringa i izvještavanja o slobodi medija u BiH
Predsjedavajući vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu predstavnicu OSCE-a za slobodu medija Dunju Mijatović sa kojom je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji sa osvrtom na slobodu medija u Bosni i Hercegovini.
Predsjedavajući Zvizdić je informisao predstavnicu OSCE-a da je Vijeće ministara razmatralo Informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija u BiH i zadužilo Ministarstvo pravde da preduzima aktivnosti na razvijanju zakonskih propisa kojima će se u bh. legislativi dosljedno primjenjivati međunarodne konvencije u vezi sa zaštitom slobode govora i mišljenja. Istovremeno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo je da sačini cjelovitu Informaciju o stanju i slobodi medija u BiH u svjetlu pojave pritisaka i zastrašivanja medija, a u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma PSBiH od 15.1.2015. godine.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija je izrazila zadovoljstvo što se institucije BiH uključuju u ovu problematiku. Naglasila je da je veoma bitno da se ovi slučajevi sankcioniraju te da sa najviših instanci dođe do javne osude.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina mora razviti sistemski pristup monitoringu i izvještavanju slučajeva napada i zastrašivanja medija i zatražio podršku OSCE-a za realizaciju ovog projekta. Najavivši podršku ovakvom projektu Mijatović je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na punu podršku njene kancelarije u izgradnji metodologije i sistema monitoringa i izvještavanja.

Sagovornici su se složili da je potrebno ubrzavanje procesa digitalizacije kako BiH ne bi ostala jedina zemlja u analognom sistemu emitiranja.

Sastanku je prisustvovala ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: