Opasne retorike
151

Zvizdić: Mi u BiH dobro pamtimo jedan "non paper", nećemo dozvoliti novi SANU memorandum

N. V.
Denis Zvizdić govorio prije sesije Kruga 99 (Screenshot)
Denis Zvizdić govorio prije sesije Kruga 99 (Screenshot)
Denis Zvizdić je danas prije redovne sesije Kruga 99 kazao da će govoriti o dvije teme, a to su "non paper" i termin "mirni razlaz". Kazao je da bh. patriote neće dozvoliti da se dogodi još jedan SANU memorandum za koji se smatralo da je bezazlen.

Na početku obraćanja navodi da trenutno postoje dva "non papera" o Bosni i Hercegovini koji su pisali drugi. Kaže da su u pitanju dva različita teksta, ali sa jednim zajedničkim imeniteljem - "nedvojbeno miješanje u unutrašnje poslove suverene i samostalne Bosne i Hercegovine".

"Želimo poručiti da smo mi u BiH sposobni da u potpunosti odlučujemo o našoj sudbini, a države susjedi nam mogu pomoći na našem putu ka EU, ali ne i bespotrebno otežavati taj posao. Njihovo ponašanje nije u skladu sa evropskim vrijednostima koje i sami podržavaju", rekao je on.

Dalje govori kako je i memorandum Srpske akademije nauke i umjetnosti posmatran kao bezazlen papir, a da je bio izuzetno opasan i poguban.

"Mi u BiH dobro pamtimo šta je bio jedan 'non paper' poput onog SANU-a, dokument koji je predstavljen kao neobavezujući akademski tekst da bi se kasnije ispostavilo da je on bio inspiracija za masovne zločine, protjerivanja i genocid u srebrenici. To je nešto što bh. patriote neće više dozvoliti", rekao je Zvizdić.

Dalje je govorio o slovenskom "non paperu" za koji je kazao da prognozira postojanje tri velike države prilikom čega bi očigledno morale nestali Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

"Vrlo je oštra reakcija međunarodne zajednice bila, SAD i Njemačka su jasno potcrtale da nema promjena granica na Zapadnom Balkanu i da se rukovodstva tih zemalja trebaju okrenuti izgradnji bolje saradnje", podsjetio je Zvizdić.

Druga tema o kojoj je govorio jeste termin "mirni razlaz" za koji kaže da sada Milorad Dodik učestalo koristi jer je shvatio da su secesija i separacija presnažni termini koji bi mogli dovesti BiH u ozbiljne probleme.

"Mislim da je taj termin kardinalna greška koja otvara pandorinu kutiju. To je složenica koju je Dodik ubacio u medijski javni prostor. To je samo pacifistička zamjena za otcjepljenje Republike Srpske. Očito je da su autori shvatili da je secesija jaka riječ i da bi moglo dovesti do rata pa su to zamijenili terminom mirni razlaz", rekao je Zvizdić.