|

Zvizdić, Krišto i Radmanović danas održavaju sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH

Zvizdić, Krišto i Radmanović danas održavaju sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH
6
Er. M.
5.11.2019. u 07:38
2
komentara
6

dijeljenja
Zvizdić, Krišto i Radmanović danas održavaju sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zakazao je za danas sjednicu Kolegija državnog organa zakonodavne vlasti.
Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pored Denisa Zvizdića (SDA) čine još zamjenici predsjedavajućeg Nebojša Radmanović (SNSD) i Borjana Krišto (HDZ BiH).

Na dnevnom redu naći će se šest tačaka među kojima su i određivanje nadležnih komisija za razmatranje Informacije o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30. juni 2019. godine kao i određivanje komisije za razmatranje zastupničke inicijative zastupnika Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković-Lepić. Riječ o inicijativi koja se odnosi na izmjenu člana 5. Pravilnika o korištenju telefona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kolegij u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH mora određivati komisije koje su nadležne za razmatranje akata koji pristižu u Parlamentarnu skupštinu BiH uprkos tome što zbog blokada, koje sprovodi SNSD, u državnom organu zakonodavne vlasti nikada nisu formirana stalna radna tijela, tačnije parlamentarne komisije.

Zvizdić, Radmanović i Krišto izjasnit će se i o materijalu Centralne izborne komisije BiH, tačnije određivanju nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o provođenju Općih izbora 2018. i Izvještaja o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije.

U Izvještaju o provođenju Općih izbora 2018. godine navedeno je da u okviru aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata napominju da Opći izbori 2018. godine nisu još u potpunosti završeni, pošto nisu provedeni posredni izbori za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine (član 2.9 stav (1) tačka 9, a u vezi s Poglavljem 9А Izbornog zakona BiH)".

CIK BiH je u izvještaju dostavljenom PSBiH istakao neophodnost izbornih reformi u narednom periodu te da je najbolja forma koju predlažu formiranje interresorne radne grupe koja će raditi na izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva.

"Poseban akcent stavljamo na potrebu implementacije svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava", piše u Izvještaju.

Pred rukovodstvom Zastupničkog doma PSBiH naći će se i zapisnik s prethodne sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, dopis Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine te tačka naslovljena kao "međunarodne aktivnosti".

Na današnjoj sjednici sigurno će biti govora o blokadi rada Parlamentarne skupštine BiH, ali i pokušaju Zvizdića da sa zamjenicima dogovori zakazivanje redovne sjednice Zastupničkog doma PSBiH koji od dana konstituisanja do danas nije održao nijednu redovnu sjednicu.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...