Šest tačaka
6

Zvizdić, Krišto i Radmanović danas održavaju sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH

Er. M.
Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zakazao je za danas sjednicu Kolegija državnog organa zakonodavne vlasti.

Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pored Denisa Zvizdića (SDA) čine još zamjenici predsjedavajućeg Nebojša Radmanović (SNSD) i Borjana Krišto (HDZ BiH).

Na dnevnom redu naći će se šest tačaka među kojima su i određivanje nadležnih komisija za razmatranje Informacije o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30. juni 2019. godine kao i određivanje komisije za razmatranje zastupničke inicijative zastupnika Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković-Lepić. Riječ o inicijativi koja se odnosi na izmjenu člana 5. Pravilnika o korištenju telefona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kolegij u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH mora određivati komisije koje su nadležne za razmatranje akata koji pristižu u Parlamentarnu skupštinu BiH uprkos tome što zbog blokada, koje sprovodi SNSD, u državnom organu zakonodavne vlasti nikada nisu formirana stalna radna tijela, tačnije parlamentarne komisije.

Zvizdić, Radmanović i Krišto izjasnit će se i o materijalu Centralne izborne komisije BiH, tačnije određivanju nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o provođenju Općih izbora 2018. i Izvještaja o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije.

U Izvještaju o provođenju Općih izbora 2018. godine navedeno je da u okviru aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata napominju da Opći izbori 2018. godine nisu još u potpunosti završeni, pošto nisu provedeni posredni izbori za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine (član 2.9 stav (1) tačka 9, a u vezi s Poglavljem 9А Izbornog zakona BiH)".

CIK BiH je u izvještaju dostavljenom PSBiH istakao neophodnost izbornih reformi u narednom periodu te da je najbolja forma koju predlažu formiranje interresorne radne grupe koja će raditi na izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva.

"Poseban akcent stavljamo na potrebu implementacije svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava", piše u Izvještaju.

Pred rukovodstvom Zastupničkog doma PSBiH naći će se i zapisnik s prethodne sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, dopis Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine te tačka naslovljena kao "međunarodne aktivnosti".

Na današnjoj sjednici sigurno će biti govora o blokadi rada Parlamentarne skupštine BiH, ali i pokušaju Zvizdića da sa zamjenicima dogovori zakazivanje redovne sjednice Zastupničkog doma PSBiH koji od dana konstituisanja do danas nije održao nijednu redovnu sjednicu.