Parlament BiH
24

Zvizdić: Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika je dejtonska kategorija

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH su prošle godine konsenzusom donijeli odluku na osnovu koje su iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika izbačena dva međunarodna člana. Riječ je o Komisiji čiji je sastav propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjedništvo BiH je još prošle godine donijelo odluku o izbacivanju britanskog i profesora Martina Cherryja i turskog provesora Zeynepa Ahunbayja iz komisije i time prekršilo Aneks 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović je na današnjoj sjednici rekao da ovo nije u skladu s Dejtonskim sporazumom te da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svom ekspozeu naglasio kako neće biti upitno funkcionisanje kulturnih institucija.

On je pitao Zvizdića da li je svjestan ovog problema i šta je uradio kako bi se problem prevazišao.

Zvizdić je odgovorio da je postavljeno pitanje značajno i da on i dalje stoji iza svega što je navedeno u ekspozeu.

Kako kaže, riječ je o značajnoj instituciji koja je dosta toga uradila, a BiH prednjači u regionu kada je riječ o spomenicima.

Istakao je da ne može iznijeti detalje o ovoj temi, ali da će dati stav Vijeća ministara BiH u pisanoj formi. Dodao je da je Komisija kategorija u Dejtonskom sporazuma i da je to neumoljivo.