Nema dvojbi
12

Zvizdić: Imao sam drukčiji koncept izbora kandidata u SDA, zato sam odustao i ponovo bih

Klix.ba
Denis Zvizdić (Foto: H. M./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: H. M./Klix.ba)
Nesuđeni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u večerašnjem programu Dnevnika D na Federalnoj televiziji da će u punom kapacitetu dati podršku kandidatu Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću.

"Imao sam drugačiji koncept o stranačkom izboru samog kandidata, koji nije trebao podrazumijevati kompleksne birokratske procedure. Upravo zbog toga sam povukao svoju kandidaturu. Ponovo bih to uradio", kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da će preko 120 partija na predstojećim Općim izborima uzeti učešće, a da će pobijediti one koje budu najbolje organizovane i one koje budu imala najbolju infrastrukturu.

"Duboko vjerujem u pobjednički kapacitet SDA", poručio je Zvizdić.

U svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH osvrnuo se na migrantski val, kazavši da su promptno djelovali i uveli niz mjera.

"Poduzeli smo niz konkretnih mjera angažiranjem policajaca, smještajem migranata i čuvanjem granica. Tri su ključne odrednice u našem djelovanju prema migrantima: humani odnos prema ljudima pod međunarodno-pravnom zaštitom, poštivanje zakona naše zemlje i očuvanje granica", rekao je Zvizdić.

Poručio je da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo 4.800 migranata, a da ih je veliki broj otišlo.

"Smješteni su u Delijašima, Istočnom Sarajevu i Salakovcu. Imat ćemo još smještajnih kapaciteta. Kontrolišemo migrantsku krizu", poručio je Zvizdić.

Istakao je da su dobili čvrsto obećanje da će dobiti milion i po eura za pomoć pri smještaju i daljnjem zbrinjavanju migranata.

"CIlj je spriječiti dolazak migranata iz Turske preko Grčke, zbog toga ćemo imati sljedeće sedmice jedan sastanak", rekao je Zvidić.

Napomenuo je da će naredne sjednice Vijeće ministara BiH održati sjednicu o oduzetoj imovini Bosne i Hercegovine, izrežirane u Republici Hrvatskoj.

"Mi sjednicu prolongirali za narednu sjednicu, jer nismo imali konkretne informacije koje smo zatražili od relevantnih institucija. Kada to kompletirano, na narednoj sjendici ćemo to raspravljati", kazao je Zvizdić.

Poručio je da je iznenađen odlukom Republike Hrvatske, jer ona ne korespondira sa njihovim opredjeljenjm o dobrosusjedskim odnosima.

"Bosna i Hercegovina je vratila imovinu koju je Hrvatska imala na području BiH. Međutim, to se nije desilo u slučaju Hrvatske. Na bazi međunarodnih standarda imamo pravo da pokrenemo postupke i da zaštitimo našu imovinu. Takav zakon može nanijeti nemjerljivu štetu BiH", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osvrnuo se na izjave Milorada Dodika o ujedinjenju RS-a i Srbije, osudivši ih.