{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Zvizdić i Zaev poslali poruku sa otvaranja EYOF-a: Olimpijski krugovi spajaju ljude

Piše: Dž. L./Klix.ba
10.2.2019. u 22:33
99
30
Zvizdić i Zaev poslali poruku sa otvaranja EYOF-a: Olimpijski krugovi spajaju ljude
99
Zvizdić i Zaev poslali poruku sa otvaranja EYOF-a: Olimpijski krugovi spajaju ljude
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što su danas prošetali Baščaršijom, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev prisustvovali su svečanosti paljenja olimpijskog plamena u Sarajevu te poručili kako su događaji poput EYOF-a simbol spajanja i povezivanja.
Njih dvojica prokomentarisali su i dobre odnose BiH i Makedonije koji će, kako namjeravaju, u budućnosti još više jačati.

"EYOF je dokaz da, kada hoćemo, onda to možemo napraviti. Sam slogan ove manifestacije da mi kreiramo zajedno govori o tome da treba raditi na porukama zajedništva, mira, tolerancije i povezivanja u BiH i cijeloj regiji. Osjetim hrabre političke odluke u kojima će na prvom mjestu biti interesi države i građana, a ne interesi pojedinih političkih partija. Makedonija je najbolji primjer toga i onda se mogu postići bitni rezultati koji donose mir i stabilnost. Mi dočekujemo reprezentacije iz 46 zemalja svijeta. Iz Sarajeva će otići poruke da sport povezuje ljude, poruke saradnje i mira, poruke da se takmičimo u dobru. Olimpijski krugovi su simbol povezivanja koji trebaju Bosni i Hercegovini", istakao je Zvizdić.

Premijer Makedonije istakao je kako se osjeća veoma prijatno u Sarajevu koje ga u ovim danima podsjeća na 1984. godinu. Kaže kako će na EYOF-u ispratiti reprezentaciju svoje zemlje, ali i pružiti podršku takmičarima iz drugih zemalja.

"Vjerujem da ćemo unaprijediti našu saradnju da bude još bolja. Sport je stvar koja vas najviše povezuje i prezentira naše zemlje. Svi se nadamo da će igre biti uspješne za cijelu regiju i Evropu. BiH itekako ima šta ponuditi Evropskoj uniji", rekao je Zaev.

U duhu priče o zajedništvu, makedonski premijer poručio je političarima da misle na narod, a ne samo na kalkulacije za političke poene.

"Mislio sam da neću biti živ politički kada sam uša u razgovore sa Alexisom Tsiprasom, a evo danas sam živ, Makedonija ide naprijed, dobili smo pozivnice za članstvo u NATO... To znači bolju budućnost naših mladih ljudi i ispunjenje naše nade da nam mladi ostaju u zemlji", kazao je Zaev.

Premijer Makedonije danas je poželio da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: