Isti prioriteti
6

Zvizdić i Zaev nakon sastanka u Sarajevu: Ciljevi Makedonije i BiH su integracija u EU i NATO

Piše: M. N.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Između BiH i Makedonije nema otvorenih pitanja, a saradnja na svim poljima ide uzlaznom putanjom. Ona će biti unaprijeđeni novim sporazumima koji će biti potpisani na zajedničkoj sjednici dvije vlade koja će biti održana za nekoliko mjeseci, poručili su premijeri BiH i Makedonije Denis Zvizdić i Zoran Zaev.

Zvizdić je istakao kako BiH i Makedoniju imaju iste ciljeve i prioritete a to su integracije u EU i NATO, te podizanje životnog standarda građana dvije zemlje.

"Zajednički ćemo nastupati prema EU prema projektima koji znače regionalnu saradnju poput zajedničke inicijative za uspostavljanje aviolinije koja bi povezala Sarajevo, Podgoricu i Skoplje, a vrlo je moguće da tako nešto ponudimo i Bugarskoj. Uskoro ćemo poslati zahtjeve aviokompanijama. Sada pripremamo nekoliko sporazuma, memoranduma i protokola koji se tiču uvjeta putovanja građana dvije zemlje, a što bi značilo prelazak granice s ličnom kartom. Također tu su protokoli iz oblasti turizma, obrazovanja, ekonomske i tehničko-tehnološke saradnje i biznis forum o IT-u koji će biti održan u Skoplju u aprilu", kazao je Zvizdić.

Poručio je da fokus saradnje dvije zemlje ostaje na stvaranju dobre atmosfere i jačanju trgovinskih i ekonomskih veza, uklanjanje svih carinskih veza i drugih barijera, te jačanje sveukupne infrastrukture.

"Naša namjera je da Zapadni Balkan u narednom proširenju postane dio EU i sve ćemo uraditi da to desi. Do tada ćemo uložiti napore u smjeru očuvanja mira i stvaranju uvjeta za ulaganje domaćih i stranih investitora", rekao je Zvizdić.

Premijer Zaev je kazao kako saradnju BiH i Makedonije, ali i drugih zemalja regije, treba iskoristiti kako bi povećali izvoz roba i usluga prema EU, koristeći tradiciju iz Jugoslavije i razumijevanje koje zemlje između sebe imaju, te unaprijediti standard života građana.

"Kada budem razgovarao s evropskim zvaničnicima o Makedoniji, zalagat ću se i za BiH, Srbiju, Crnu Goru, a treba biti i obratno jer će nas na taj način shvatiti ozbiljno i poštovati", kazao je Zaev.

I on je istakao kao dvije zemlje imaju odličnu saradnju te da nemaju otvorenih pitanja.