Sastanak
1

Zvizdić i Vučić u Mostaru: Očuvat ćemo mir i stabilnost u regionu

Piše: E. S. H.
Aleksandar Vučić i Denis Zvizdić
Aleksandar Vučić i Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Mostaru s predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zvizdić je tom prilikom čestitao premijeru Vučiću, budućem predsjedniku Republike Srbije, izbornu pobjedu. Naglasio je da je to pobjeda evropske Srbije, čvrsto opredjeljene za mir i stabilnost regije.

Tokom susreta razgovarano je i o zajedničkim infrastrukturnim projektima u okviru "Investicionog okvira za Zapadni Balkan" pred samit u Trstu i evropskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je dobra i kvalitetna komunikacijska infrastruktura preduvjet za ubrzani ekonomski razvoj, za brži protok robe, ljudi i kapitala. Dodao je da pored ekonomskog, kvalitetna komunikacijska infrastruktura ima i značajan politički kapital jer će se komunikacijski integrirana regija brže približavati Evropskoj uniji.

"Bilo mi je zadovoljstvo ponovo se susresti s dragim prijateljem, premijerom Srbije i sada predsjednikom te države. Razgovori su bili konstruktivni kao i uvijek, fokusirali smo se na dalje unapređenje saradnje, na ekonomske i infrastrukturne projekte koji će značiti brži protok robe. U fokusu je cestovna infrastruktura, otvaramo razgovore i o povezivanju s energetskim mrežama između BiH, Srbije i Crne Gore. U narednom periodu ćemo održati sastanke koji će biti vezani za cestovnu infrastrukturu, a razgovarat ćemo i o drugim modelima, od priznavanja referentnih laboratorija do drugih modela koji će naše ekonomske odnose dići na viši nivo", kazao je Zvizdić.

Još jednom su ponovili aktivno djelovanje na očuvanju mira i stabilnosti u cijelom regionu.

"Ono što možemo konstatovati je da ćemo čuvati mir i stabilnost, a to će biti podloga za ekonomski razvoj i otvaranje novih mjesta u Srbiji i BiH. Konstatovali smo i dalju opredijeljenost obje države ka EU", kazao je Denis Zvizdić.

Vučić se zahvalio Zvizdiću na razgovoru. Kazao je da su imali teme koje su zajedničke za region. Jedna od tema je Agrokor i borba za očuvanje radnih mjesta.

"Naša zajednička ideja je da razgovaramo o povezivanju. Kada se povezujete infrastrukturno, onda se vežete i za ljude, nije to komad željeza. Mnogi su govorili o Titu i ovako i onako, ali nije bravar bio glup. To nije bilo zbog komada željeza ili betona, to je zbog povezivanja ljudi", kazao je premijer Srbije.

Vučić je podsjetio da su riječi "mir" i "stabilnost" od suštinskog značaja za svakoga u Srbiji i BiH.

"Bilo kakav problem u BiH je problem cijelog regiona. Imamo sistem spojenih sudova i što je bolja ekonomija jedne zemlje, to je bolja ekonomija i druge zemlje. Bitno je zajedničko povjerenje i da rješavamo jedan po jedan problem. Ako budemo pravili mostove preko Drine, a hoćemo, i ako budemo pravili nove puteve, a hoćemo, mislim da je to dobar put za sve nas", zaključio je Vučić.

Kazao je da je razgovarao i s predsjednikom Turske Erdoganom te je napomenuo da je važno uključiti i Tursku za dodatne investicije jer može biti od pomoći i za Srbiju i za BiH.