BiH
2

Zvizdić i Plevneliev razgovarali o euroatlantskim integracijama

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev razgovarali su danas u Sarajevu o približavanju BiH euroatlantskim integracijama, mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje i regionalnom povezivanju zemalja Balkana.

Konstatujući da Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju BiH sa Europskom unijom stupa na snagu 1. juna, predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je bitno da Bugarska, kao članica EU, pomogne BiH da iskoristi pozitivni politički momenat i napravi ključne iskorake prema europskim integracijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara informirao je bugarskog predsjednika o prioritetima rada Vijeća ministara BiH te o rezultatima sastanka premijera šest zemalja zapadnog Balkana, koji je održan 21. aprila u Briselu i na kojem je usvojena zajednička izjava o centralnoj infrastrukturnoj mreži i prioritetnim projektima.

Predsjednik Bugarske je naglasio da će njegova zemlja, kao iskreni prijatelj, bezuvjetno pomagati BiH na putu ka EU.

Također je ukazao na nužnost povezivanja balkanskih zemalja, prvenstveno kroz infrastrukturne i energetske projekte, a u okviru evropskih integracija.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnosti da BiH preko Bugarske izvozi meso u Tursku, dok ne ispuni uvjete koje je za izvoz mlijeka i proizvoda životinjskog porijekla postavila EU.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi od velikog značaja za BiH bilo aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u i da o tom pitanju postoji opći konsenzus u Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.