Sve je OK?
317

Zvizdić i Novalić: Zadovoljni smo stanjem u zemlji, raste GDP i broj zaposlenih

Piše: Er. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić zajedno su gostovali u Dnevniku na TV1 gdje su govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

I Zvizdić i Novalić kazali su da su zadovoljni učincima i progresom koji su ostvarili Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH u ovom mandatu. Zvizdić je rekao da je prošla godina bila najuspješnija ukoliko se govori o evropskim integracijama BiH.

Kako kaže, zadovoljan je i ekonomskim stanjem u BiH s obzirom na to da prema njegovim riječima svi parametri govori da se popravlja ekonomsko stanje u našoj zemlji, ali i regionalnim odnosima.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da statistika govori o tome da je ostvaren visok stepen izvršenja mjera iz reformske agende i da raste domaći bruto proizvod (GDP) kao i broj uposlenih. Osvrnuo se i na dualizam u smislu informacija iz statističkih institucija i Porezne uprave FBiH ističući da to nije bitno već da je važno samo da raste broj zaposlenih.

Zvizdić je rekao da građani jasno vide da vlasti na svim nivoima provode reforme koje bi trebale donijeti pogodnosti svim stanovnicima BiH. Istakao je da građani razumiju da je evropski put važan za BiH, a da će se pravi efekti vidjeti kada se broj zaposlenih poveća na 60,70 ili 80 hiljada novih zaposlenika. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH pohvalio se time i da su u našoj zemlji otvorene nove firme.

Što se tiče kriza u odnosima sa koalicionim strankama, Zvizdić je odgovorio da će biti teško ili nemoguće da izvršna vlast funkcionalno radi ako nema podršku Parlamentarne skupštine BiH. Podsjetio je da su se 2015. godine sve stranke u BiH obavezale da će podržavati evropski put naše zemlje.

Kako kaže, predizborno vrijeme je počelo u aprilu ove godine iako je trebalo početi tek 2018. godine zbog čega se zemlja vrti u krugu predizbornih kampanja koje na loš način utječu na sve projekte. Istakao je da je Vijeće ministara BiH spremno da naporno i vrijedno radi na reformama koliko god one bile bolne.

Na pitanje o Zakonu o PIO/MIO, predsjednik Vlade FBiH odgovorio je da je riječ o jednom od najvažnijih zakona jer obuhvata mnogo osoba. Kako kaže, zakon je napravljen kako treba (ekonomski i evropski orijentisan), a drugo pitanje je što on teško prolazi u parlamentarnoj proceduri.

Novalić je rekao da je zakon tehnički dorađen i da je siguran da će on od 1. januara 2018. godine biti u potpunosti implementiran. Što se tiče problema boraca, Novalić je kazao da su "različita prava po kojima su ulazili" i da mu je opravdano što borci traže prava koja su izgubili.