Mostar
53

Zvizdić i Novalić sutra na obilježavanju Dana Evrope na Partizanskom groblju

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom sutra će biti obilježen na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju. Manifestacija je zakazana za 13 sati uz prisustvo visokih političkih delegacija na čelu s Fadilom Novalićem i Denisom Zvizdićem.

Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir iz Mostara kazao je kako je tu instituciju u augustu prošle godine pozvao Radmilo Braca Andrić, tadašnji predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog groblja, da preuzmu aktivnosti na obnovi ovog vrijednog spomenika.

"Najvažnija stvar je da smo mi kao civilni sektor stvorili jednu klimu da Partizanski spomenik vratimo u ruke onih čija je to nadležnost. Imali smo 7. novembra prošle godine posjetu premijera Zvizdića i Novalića spomeniku, koji su tada kazali da je civilizacijska vrijednost obnova jednog takvog objekta te pružii punu podršku njegovoj obnovi. Šest mjeseci kasnije vidimo da je to ispunjeno", naglasio je Behram.

On je najavio da će Vlada Federacije BiH, koja sutra zasjeda u Mostaru, u 12:30 sati prekinuti svoje zasjedanje i doći na Partizansko groblje. Osim njih na obilježavanje Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom doći će i predsjedavajući Denis Zvizdić i ministri iz Vijeća ministara BiH te brojni ambasadori.

"Imat ćemo priliku da vidimo šta smo do sada uradili. Kaldrmisan je taj prostor, svi grafiti su uklonjeni, a sada imamo jednu bjelinu koja je fantastična. Instalirano je dvanaest rasvjetnih tijela, dvije sigurnosne kućice, a zaštitarska firma brine o sigurnosti objekta. Ograda je vraćena na svoje mjesto, a 350 kamenih ploča je obnovljeno", izjavio je Behram.

Sergio Šotrić, predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog groblja, ovom prilikom je kazao kako je ovo bila zajednička akcija mnogih prijatelja, uključujući i firme koje su pomogle obnovi.

"Mi sutra želimo poručiti da treba prekinuti politiziranje spomenika i da svi trebaju ući u turističku ponudu Mostara te da zažive kao takvi. Spomenik, sam po sebi, ne znači ništa dok ne vidite šetnje zaljubljenih parova, turističke grupe, studente ili majke s djecom koje tu dolaze", kazao je Šotrić.

Šotrić je najavio da nastoje pokrenuti i tradiciju iluminiranja Partizanskog groblja bojama Evropske unije.

"Na cijelom Partizanskom groblju nema nijednog ideološkog obilježja, on treba da bude otvoren svima. Sam je njegov autor, legendarni Bogdan Bogdanović, kazao kako spomenik gleda prema gradu, a grad prema spomeniku", kazao je Šotrić.

Florijan Mićković, akademski kipar i član Odbora, rekao je ovom prilikom da je imao veliku sreću upoznati samog Bogdana Bogdanovića te je ustvrdio da je riječ o kiparskom i arhitektonskom remek-djelu.