{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Evropski put BiH moramo odvojiti od dnevne politike i predizborne kampanje

14.8.2018. u 15:10
26
76
Zvizdić: Evropski put BiH moramo odvojiti od dnevne politike i predizborne kampanje
26
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se bh. javnosti po povratku iz Berlina gdje je boravio u zvaničnoj posjeti Njemačkoj na poziv kancelarke Angele Merkel.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
On je rekao da je Njemačka jedan od najvažnijih faktora za obnovljeni evropski pristup zapadnom Balkanu i BiH te da bez snažnog angažmana Merkel ne bi bilo moguće dinamizirati proces evropskih integracija u našoj zemlji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da su napori Vijeća ministara BiH prepoznati kao pozitivni i to u svim relevantnim institucijama Evropske unije.

"U vezi s evropskim integracijama fokus smo imali na pitanju dobivanja kandidatskog statusa. Merkel je rekla da će biti moguće u ovom mandatu Evropske komisije dostići taj ključni cilj", kazao je Zvizdić.

On je rekao da je veoma važno odgovoriti na dodatna pitanja koja je Evropska komisija uputila BiH. Drugo važno pitanje o kojem je bilo govora s Merkel je svakako bilo i aktiviranje MAP-a.

Zvizdić vjeruje da do kraja godine mogu biti završeni svi procesi koji se odnose na MAP, što bi značilo očuvanje stabilnosti BiH i regije, daljnjeg ekonomskog razvoja BiH i kompletne regije. Govora je bilo i o stanju sigurnosti, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH upoznao je njemačku kancelarku o svim naporima koje državna izvršna vlast ulaže u tom kontekstu.

Merkel je Zvizdića pitala o usvajanju Zakona o krivičnom postupku BiH upozoravajući kako je neprihvatljivo da izmjene tog zakona ne budu usvojene u najkraćem mogućem nivou.

"Evropske zemlje žele vidjeti našu opredijeljenost da se borimo za funkcionalno pravosuđe i pravnu državu. Poruka je da Zakon o krivičnom postupku BiH, koji je podržala međunarodna zajednica, treba biti usvojen u najkraćem mogućem roku", kazao je Zvizdić.

On je s Merkel razgovarao i o stanju s migrantima u BiH, ističući kako je konstatovano da je BiH samo tranzitna zemlja i da se treba vratiti na izvorište samog problema, odnosno na ratna dejstva i generalno problem ekonomskih migracija.

"Imamo obećanje da će EU nastaviti pomagati BiH. Jasno sam prenio principe od kojih mi nećemo odstupiti, a to su humani aspekt, poštivanje međunarodnih standarda i poštivanje domaćeg zakonodavstva. Svaki nivo vlasti unutar ovog pitanja ima svoju obavezu. Pozivam sve aktere da ovo pitanje odvoje od dnevnopolitičkih prepucavanja i vođenja predizborne kampanje", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je Predsjedništvo BiH odobrilo IPA sredstva (blizu šest miliona eura), a koja će biti korištena za potrebe migranata. Riječ je o sredstvima koja još uvijek nisu operativna. Kao pozitivnu informaciju naveo je smanjenje broja dolazaka migranata u našu zemlju u odnosu na prethodni period.

"Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji, ove godine će saradnja Njemačke i BiH premašiti dvije milijarde eura. Nastavit ćemo raditi na privlačenju stranih investicija u BiH", kazao je Zvizdić.

Jedna od najvažnijih poruka, prema njegovom shvatanju, je ona koja se odnosi na granice zemalja na Balkanu, odnosno da se granice zemalja zapadnog Balkana ne mogu mijenjati i da je potrebno završiti tu priču, odnosno da je potrebno okrenuti se budućnosti.

"Za nas je važno da evropska perspektiva BiH i dalje ostaje. Dinamika će ovisiti o aktivnosti svih institucija. Poslije sedam godina blokade evropskog puta uspjeli smo izvršiti sve obaveze s evropske agende", rekao je Zvizdić.

Državni premijer upitan je da li će institucije uspjeti odgovoriti do izbora na dodatna pitanja Evropske komisije. On je odgovorio da sve radne grupe već rade na pripremi odgovora i da mehanizam koordinacije i dalje funkcioniše isto kao što je funkcionisao i ranije.

"Svakako, treba imati na umu da je riječ o predizbornom vremenu kada se svako pitanje može politizirati. To trebamo izbjeći i kompletan proces vratiti u domen struke", kazao je Zvizdić.

On je rekao da se trenutno nijedno pitanje ne politizira, ali da treba imati na umu kako će u oktobru u BiH biti održani predsjednički i parlamentarni izbori. Kako kaže, priču o dopunskim pitanjima potrebno je zadržati u okvirima struke, a ne dnevne politike.

Što se tiče stanja s migrantima u Unsko-sanskom kantonu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će državna vlast djelovati u skladu sa svojim nadležnostima i da nisu tačne tvrdnje kako neko namjerno šalje migrante u USK.

On je objasnio da se migranti u skladu s domaćim zakonima mogu kretati slobodno na teritoriji BiH u periodu od 14 dana i da ih niko ne može prisiliti da budu u Sarajevu. Upozorio je na problem migranata iz Irana koji pokušavaju nelegalno ući u BiH, a koji je nastao zbog bezviznog režima koji Srbija ima s ovom zemljom.

Što se tiče troškova policajaca koji su prekomandovani na bosanskohercegovačkim granicama, Zvizdić je rekao da će se izdvojiti sredstva iz tekuće rezerve kako bi se pokrili ti troškovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: