{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu eura

22.4.2015. u 14:06
21
52
Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu eura
21
Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu eura
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jučer je u Briselu prisustvovao sastanku premijera šest država zapadnog Balkana na kojem su svi učesnici izrazili spremnost na dalju regionalnu saradnju. BiH je predložila pet projekata koji su ušli u mrežu i koje će finansirati EU.
Na današnjoj konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog jučerašnje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU za koji smatra da će ojačati poziciju BiH u Evropi i regionu.

Jedan od projekata je i Koridor 5C koji bi trebao uvezati sve glavne gradove, ekonomske centre i glavne luke u EU, a također, dogovoreno je i da Jadransko-jonski autoput ide kroz Bosnu i Hercegovinu.

Zvizdić je kazao da još uvijek nisu usaglašeni stavovi s Republikom Hrvatskom u vezi sa Jadransko-jonskim autoputem, ali da se nada kako će Hrvatska razumjeti isplativost i prednosti trase.

"Nama prije svega slijede pregovori s Hrvatskom. Mi smo jučer predložili da to bude dio sveobuhvatne mreže. Nadamo se da će naši susjedi razumijeti isplativost i prednosti. Jadransko-jonski autoput iznimno je kompatibilan s putem 5C pa čak i jedan dio njegove trase ima identičnu trasu“, kazao je Zvizdić.

Evropska Unija će za projekte osigurati milijardu eura, a Zvizdić ističe da bi računajući i druga novčana sredstva u projekte moglo biti uloženo i do deset milijardi eura.

Istakao je i da su premijeri usaglasili centralnu transportnu mrežu za zapadni Balkan, a također bit će razmatrana mogućnost finansiranja pripremnih studija s namjerom da željeznički koridor VIII postane dio centralne mreže.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da će se, s obzirom na to da je propalo milion eura koje je EU dala za studiju izvodljivosti povezivanja plinske mreže Hrvatske i BiH, Vijeće ministara BiH truditi da ne propadnu sredstva i za izradu ove.

"Radi se o milion i po eura za izradu studije i znamo da je pitanje energetike pitanje viših struktura i nadležnosti. Može se očekivati da će se Vijeće ministara BiH i nadležno ministarstvo truditi da ne propadnu sredstva kao što su propala prethodna. Za takvo nešto potrebna je saglasnost svih nivoa vlasti“, kazao je Šarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: