{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu eura

22.4.2015. u 14:06
21
52
Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu eura
21
Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu eura
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jučer je u Briselu prisustvovao sastanku premijera šest država zapadnog Balkana na kojem su svi učesnici izrazili spremnost na dalju regionalnu saradnju. BiH je predložila pet projekata koji su ušli u mrežu i koje će finansirati EU.
Na današnjoj konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog jučerašnje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU za koji smatra da će ojačati poziciju BiH u Evropi i regionu.

Jedan od projekata je i Koridor 5C koji bi trebao uvezati sve glavne gradove, ekonomske centre i glavne luke u EU, a također, dogovoreno je i da Jadransko-jonski autoput ide kroz Bosnu i Hercegovinu.

Zvizdić je kazao da još uvijek nisu usaglašeni stavovi s Republikom Hrvatskom u vezi sa Jadransko-jonskim autoputem, ali da se nada kako će Hrvatska razumjeti isplativost i prednosti trase.

"Nama prije svega slijede pregovori s Hrvatskom. Mi smo jučer predložili da to bude dio sveobuhvatne mreže. Nadamo se da će naši susjedi razumijeti isplativost i prednosti. Jadransko-jonski autoput iznimno je kompatibilan s putem 5C pa čak i jedan dio njegove trase ima identičnu trasu“, kazao je Zvizdić.

Evropska Unija će za projekte osigurati milijardu eura, a Zvizdić ističe da bi računajući i druga novčana sredstva u projekte moglo biti uloženo i do deset milijardi eura.

Istakao je i da su premijeri usaglasili centralnu transportnu mrežu za zapadni Balkan, a također bit će razmatrana mogućnost finansiranja pripremnih studija s namjerom da željeznički koridor VIII postane dio centralne mreže.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da će se, s obzirom na to da je propalo milion eura koje je EU dala za studiju izvodljivosti povezivanja plinske mreže Hrvatske i BiH, Vijeće ministara BiH truditi da ne propadnu sredstva i za izradu ove.

"Radi se o milion i po eura za izradu studije i znamo da je pitanje energetike pitanje viših struktura i nadležnosti. Može se očekivati da će se Vijeće ministara BiH i nadležno ministarstvo truditi da ne propadnu sredstva kao što su propala prethodna. Za takvo nešto potrebna je saglasnost svih nivoa vlasti“, kazao je Šarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: