Susret s ambasadorom
0

Zvizdić: Dobri politički odnosi BiH i Kraljevine Saudijske Arabije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije Hani Abdullah M. Mominahom o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje dviju prijateljskih zemalja.

Zvizdić je rekao da su politički odnosi dviju zemalja dobri i da postoji interes za unapređenje ekonomske saradnje. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina zemlja s ogromnim ekonomskim potencijalom za ulaganja i razvoj, posebno u oblastima poljoprivrede, turizma, energetike, drvne industrije i razvoju saobraćajne infrastrukture, te izrazio zadovoljstvo sve većim interesom saudijskih građana da posjete BiH. Dodao je da je potrebno raditi na unapređenju postojećeg modela viznog režima kako bi se olakšao protok poslovnih ljudi i turista.

Mominah je rekao da BiH i Saudijska Arabija već imaju niz potpisanih bilateralnih sporazuma koji pružaju dobar okvir za jačanje saradnje i dodao da se dobar trend institucionalne saradnje treba nastaviti. Pohvalio je napredak Bosne i Hercegovine u približavanju Evropskoj uniji i istaknuo interes za unapređenjem ekonomskih odnosa.

Zvizdić se zahvalio Mominahu na dosadašnjoj pomoći Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.