Reakcija na govor
132

Zvizdić: Današnji zagovornici etničkog čišćenja Bošnjaka će završiti na tamnoj strani civilizacije

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zamjenik Predsjedavajućeg Predsjedničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je poručio da su Bošnjaci narod koji živi na 100 posto teritorije čitave Bih.i da će živjeti i dalje bez obzira na izjave i namjere "raznih Dodika".

"Postoji neka psihopatološka nit u zločinačkim željama i genocidnim namjerama onih koji mrze komšije Bošnjake - muslimane, ali i historijska i ljudska pravda u njihovim porazima i završecima na smetljištu civilizacije i historije. Razmišljanje slično Dodikovom - da muslimani - Bošnjaci ne trebaju nikako biti živi niti živjeti na teritoriji BiH, Sandžaka i Balkana, ili da ih treba zatvoriti u geto na ograničenoj teritoriji su imali i Garašanin, i Stojan Protić i Milan Srškić, i Cvetković i Maček, i Stevan Moljević i Draža Mihailović, i Nedić i Ljotić, i Milošević, i ratni zločinci Karadžić i Mladić, i čitava bulumenta antibosanskih, antibošnjačkih i islamofobnih likova koji su završili na smetljištu historije i civilizacije", poručio je Zvizdić.

On kaže da ko god ima zrno pameti i zna bilo šta iz historije, zna da će i današnji zagovornici žigosanja Bošnjaka i novog etničkog čišćenja i genocida na prostoru BiH i Zapadnog Balkana završiti na tamnoj strani civilizacije kao egzemplari šovinizma, rasizma i radikalnog nacionalizma.

"Bošnjaci su bili i jesu autohtoni evropski i temeljni bosanskohercegovački narod sa svojim jezikom i sa sopstvenim duhovnim, kulturnim i državotvornim identitetom, koji već stoljećima živi na 100% teritorije BiH zajedno sa svojim civiliziranim komšijama koji nisu pročetnički i antibošnjački orijentisani. I živjeće i dalje na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, u čitavom regionu i diljem svijeta sve do kraja vremena, bez obzira na izjave i namjere raznih Dodika", zaključio je Zvizdić.

Podsjećamo, Milorad Dodik je na posebnoj sjednici NSRS kazao da Bošnjaci mogu da žive samo na 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine, te da na ostatak teritorije ne računaju.

“Kad ne želite da budete realni onda ćete da izgubite sve. Bošnjaci perspektivno mogu da žive na ovih 25 posto i to je dovoljno, ne treba im ništa više. Imate svojih 25 posto, niko vam ih ne spori. Vaše nije ni Novi Grad ni Kozarska Dubica. Dočekat ćemo trenutak da ćemo se od vas odvojiti”, rekao je Dodik.