Prikuplja podršku
10

Zvizdić danas razgovara s parlamentarcima o povećanju akciza

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas će se sastati s državnim parlamentarcima, a glavna tema razgovora bit će set zakona o povećanju akciza. Na sastancima će se pokušati naći optimalno rješenje kako definitivno ne bi propao aranžman BiH s MMF-om i kako bi naša država dobila bespovratna sredstva i zajmove od EU za četiri infrastrukturna projekta.

Ovu informaciju potvrdilo nam je nekoliko zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Vlast na državnom nivou nalazi se u nimalo zavidnoj situaciji s obzirom na to da međunarodna zajednica ne odustaje od uslovljavanja BiH usvajanjem seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate u zamjenu za finansijska sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU).

Na drugoj strani, većina državnih parlamentaraca ne podržava usvajanje seta zakona o povećanju akciza, a među njima su i koalicioni partneri iz Saveza za promjene i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Vlast će najvjerovatnije korigovati raniji prijedlog o povećanju akciza za 15 feninga i predložiti povećanje akciza za deset feninga ili čak i manje. Takav prijedlog mogao bi dobiti podršku državnih parlamentaraca ukoliko se osigura monitoring nad trošenjem sredstava prikupljenih od akciza i eventualno uvođenje "plavog dizela" poljoprivrednicima.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je kazao da je početni korak da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje izradi i Vijeću ministara BiH uputi prijedlog seta zakona koji uključuje i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

"Poslije toga očekujemo jasnu i transparentnu podršku vlada entiteta, a posebno resornih ministarstava i javnih preduzeća koja se bave izgradnjom autoputeva i puteva, jer će oni, a ne VMBiH, koristiti i implementirati sredstva od prikupljenih akciza na naftu i biogoriva. Ovo posebno naglašavam, i na stavovima entiteta ćemo insistirati, jer smo nerijetko s tog nivoa slušali da osim akciza postoje i neke druge alternative za izgradnju autoputeva i magistralnih puteva, pa zbog toga s velikim zanimanjem očekujemo ili da se da nedvosmislena podrška usvajanju zakona o akcizama, ili da nam se obrazlože teoretski i praktični modeli tih alternativa", rekao je Zvizdić.